Η κλιματική αλλαγή βλάπτει... την Ακρόπολη!
Λόγω των αυξημένων βροχοπτώσεων
Οι αυξημένης έντασης βροχοπτώσεις φέρονται να δημιουργούν προβλήματα στην Ακρόπολη και να βλάπτουν τον ήδη επιβαρυμένο Ιερό βράχο.
Η Μαίρη Ιωαννίδου, σύμβουλος της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ) και τέως διευθύντριά της, συνέταξε ένα ειδικό «σχέδιο» για τη συνολική αντιμετώπιση του θέματος, το οποίο παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ).
Η κα. Ιωαννίδου εντόπισε ως ένα βασικό θέμα τα ύδατα τα οποία είτε κατεισδύουν από το έδαφος (το οποίο, όπως λέει η ίδια, δεν είναι αυτό που ήταν κατά την αρχαιότητα) είτε ανεβαίνουν από τη γη σε κάποια έγκοιλα τμήματα των βράχων.
Το τεράστιο πρόγραμμα αποκατάστασης των τειχών «που θα εξελιχθεί σε ορίζοντα δεκαετίας» θα ξεκινήσει με γεωτεχνική έρευνα. Θα ακολουθήσουν οι ανάλογες μελέτες. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι εργασίες θα γίνονται παράλληλα με τα άλλα, σημαντικά έργα, στα μνημεία του Ιερού Βράχου.
Χθες ο αναπληρωτής έφορος Ακροπόλεως, Κωνσταντίνος Κίσσας, έκανε αυτοψία, καθώς η σχετική μελέτη στερέωσης θα εκπονηθεί από την εφορεία αρχαιοτήτων. Διαπίστωσε πως οι επεμβάσεις είναι αναγκαίες και θα γίνουν σύντομα.
Σύμφωνα με το Έθνος, οι επόμενες εργασίες σε άλλο σημείο του νότιου τείχους που αντιμετωπίζει προβλήματα θα ξεκινήσουν τα καλοκαίρι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κ. Ελευθερίου. Τόσος χρόνος θα απαιτηθεί ώστε να στηθεί το εργοτάξιο, και κυρίως η σκαλωσιά, ύψους 18 μέτρων και πλάτους 10. Το βόρειο τείχος, με το θεμιστόκλειο τμήμα του, θα χρειαστεί πολλή δουλειά και πολλή σκέψη.
Η κ. Ιωαννίδου και η κ. Ελευθερίου σημειώνουν πως εκεί θα συνεχιστούν οι προσπάθειες αποκατάστασης, γνωρίζοντας, όπως και όλοι οι εμπλεκόμενοι με την Ακρόπολη, πως τίποτα δεν θα είναι εύκολο.