Cafe Scientifique: Η επιστήμη στο φλιτζάνι σας!
Το "Καφενείο της Επιστήμης" έπεστρεψε στην Αθήνα και σας ενημερώνει δωρεάν για επιστημονικά θέματα
Τη δυνατότητα να απολαύσει έναν καφέ ή ένα ποτήρι κρασί συζητώντας με ειδικούς για όλα τα σύγχρονα θέματα που απασχολούν την επιστήμη, με τρόπο απλό και κατανοητό, δίνει στους Αθηναίους το Καφενείο της Επιστήμης (Cafe Scientifique).
Πρόκειται για έναν θεσμό που λειτουργεί με ιδιαίτερη επιτυχία στο εξωτερικό από τα τέλη της δεκαετίας του 90 και επέστρεψε στη χώρα από μας τον περασμένο Φεβρουάριο. Στόχος είναι να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ επιστημόνων και κοινού γεφυρώνοντας το επικοινωνιακό χάσμα που υπάρχει ανάμεσά τους.
Στην Αθήνα, το Cafe Scientifique οργανώνεται από την Δρ. Λίλα Κουμάντου, απόφοιτη του ΜΙΤ και διδάκτορα του Πανεπιστημίου του Cambridge, που τώρα δραστηριοποιείται στον ερευνητικό χώρο στην Ελλάδα.
Όπως μας λέει, o συγκεκριμένος θεσμός πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Αμερική αλλά και την Ινδία. «Στην Ελλάδα η ανταπόκριση του κόσμου εξαρτάται κάθε φορά από το θέμα της διάλεξης. Σε γενικές γραμμές, το κοινό δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός πως έρχονται άνθρωποι όλων των ηλικιών», δηλώνει στο parapolitika.gr.
Κατά την κα. Κουμάντου, τα επιστημονικά θέματα πάσης φύσης παρουσιάζονται με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνονται απολύτως κατανοητά στο ευρύ κοινό. « Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι πως μετά το πέρας της διάλεξης, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να έρθει σε επαφή με τον ομιλητή ώστε να του εκφράσει τυχόν απορίες και προβληματισμούς», συμπληρώνει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αντίστοιχο Cafe Scientifique του Λονδίνου έχει μιλήσει ο νομπελίστας Sir Tim Hunt, για το «Πως να κερδίσεις ένα βραβείο Νόμπελ», ενώ στο πλαίσιο του CAFE SCIENTIFIQUE στο San Francisco ομιλία πραγματοποίησε και ο μαθηματικός Keith Devlin, επιστημονικός σύμβουλος στη διάσημη τηλεοπτική σειρά NUMB3RS.
Ομιλία του Επίκουρου Καθηγητή Ορυκτολογίας Γεωλογίας Γιάννη Παπανικολάου, στο Cafe Scientifique.
Οι ομιλίες θα διεξάγονται στο χώρο του ’στυ 68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός).
Οι επόμενες διαλέξεις:
18 Φεβρουαρίου 2014
«Σκέφτονται τα κύτταρα;»
Λεωνίδας Αλεξόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Εργαστήριο Εμβιομηχανικής και Συστημικής Βιολογίας, Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
18 Mαρτίου 2014
«Ατμοσφαιρική ρύπανση: Νέες προκλήσεις και κατευθύνσεις»
Λίλα Διαπούλη, Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια, Εργαστήριο Ραδιενέργειας Περιβάλλοντος, Ινστιτούτο Πυρηνικών & Ραδιολογικών Επιστημών & Τεχνολογίας, Ενέργειας & Ασφάλειας, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
29 Απριλίου 2014
«Υψηλή τεχνολογία Made in Greece; Μα και φυσικά!»
Κώστας Γιαννακόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης, Ινστιτούτο Επιστήμης Υλικών, Τομέας Μικροηλεκτρονικής, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
20 Μαΐου 2014
«Γενετικά νοσήματα-Γενετική συμβουλευτική»
Μαρία Τζέτη, Επίκουρη καθηγήτρια, Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, Τομέας Υγείας Μητέρας Παιδιού, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
17 Ιουνίου 2014
«Το κεντρικό νευρικό σύστημα δεν είναι μόνο στο κεφάλι μας»
Λασκαρώ Ζαγοραίου, Ερευνήτρια Γ', Τομέας Νευροεπιστημών, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.