Σε 24ωρη απεργία κατά του νομοσχεδίου για τη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) προχωρούν σήμερα -ημέρας ψήφισής του στη Βουλή- γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στον ΕΟΠΥΥ, με τη συμμετοχή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας (ΕΟΟ).

Στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Οι απεργοί υποστηρίζουν πως το επίμαχο νομοσχέδιο «διαλύει την περίθαλψη» και εκτιμούν πως «θα προκαλέσει απερίγραπτα δεινά στους ασθενείς».

Η ομοσπονδία γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ - ΕΟΠΥΥ) χαρακτηρίζει το ν/σ ψευδεπίγραφο και καταστροφικό, τονίζοντας πως προωθήθηκε προς ψήφιση στη Βουλή χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας δήλωσε πως «αίτημα όλων υγειονομικών είναι να μην ψηφιστεί αυτό το τερατώδες νομοσχέδιο και να ξεκινήσει διάλογος από μηδενική βάση για τη δημιουργία πλήρους, καθολικού, δωρεάν συστήματος υγείας, το οποίο θα καλύπτει όλους τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους πολίτες που ζουν στη χώρα, ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, οικονομική κατάσταση και τόπο διαμονής».

Μετά τη λήξη της πορείας θα συνεδριάσει το γενικό συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ από κοινού με τους προέδρους των Ενώσεων Γιατρών όλης της χώρας, προκειμένου να διαμορφώσει τη θέση της Ομοσπονδίας όσον αφορά στην περίθαλψη και τους λειτουργούς της υγείας.