Εντός διαστήματος δύο μηνών θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργία του λιμανιού του Ληξουρίου και οι οδικές συνδέσεις στο νησί της Κεφαλλονιάς, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, «κωδικοποιώντας» έτσι το μήνυμα του πρωθυπουργού για το πιο σύντομο δυνατό χρόνο αποκαταστάσεως των βασικών λειτουργιών και ασφαλώς ΠΡΙΝ από τις διπλές εκλογές του Μαίου. 

Ο κ. Κεδίκογλου με δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «Τώρα, είναι τριών ειδών τα μέτρα σε γενικές γραμμές. Είναι για την ανακούφιση των πληγέντων, για την αποκατάσταση των υποδομών και για την ενίσχυση των επιχειρήσεων. Για την αποτελεσματικότερη εποπτεία όλης αυτής της προσπάθειας και τον καλύτερο συντονισμό, δημιουργείται μία κάθετη δομή σε κάθε υπουργείο, με επικεφαλής τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα. Συντονίζει από πλευράς Γραφείου Πρωθυπουργού ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου, ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος. Στην Κεφαλονιά παραμένει για όσο χρειαστεί ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, ο κ. Στράτος Σιμόπουλος, επικεφαλής διυπουργικού κλιμακίου. Τον γενικό συντονισμό από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου έχει ο υπουργός, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης». 

Τα βασικά μέτρα που ελήφθησαν κατά τη σύσκεψη και ανακοινώθηκαν από τον κ. Κεδίκογλου είναι τα εξής: 

• Επιδότηση ενοικίου έως και 500 ευρώ το μήνα, αναλόγως με την οικογενειακή κατάσταση του καθενός.

• Επιδότηση οικοσκευής έως 6000 ευρώ. 

• Επιδότηση για ανακατασκευή σπιτιών και επιχειρήσεων έως 80% και το υπόλοιπο 20% άτοκο δάνειο. Οι ίδιες ρυθμίσεις θα ισχύσουν και για τις επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ θα υπάρξουν μέτρα και για την αντικατάσταση του εξοπλισμού τους που μπορεί να έχει καταστραφεί.

• Ύπαρξη ειδικής μέριμνας για όσους έχουν δάνειο για εργατική κατοικία.

• Εξαίρεση της Κεφαλονιά; από την υποχρέωση καταβολής φόρου ακινήτων για το 2014 («χαράτσι»). 

• Συνέχιση της καταβολή του εφάπαξ επιδόματος που είναι μέχρι 600 ευρώ. Θα διατεθούν συνολικά 500.000 ευρώ.

• Μεταφορά και τοποθέτηση 45 προκατασκευασμένων αιθουσών που θα χρησιμοποιηθούν ως σχολεία για τους μαθητές. 

• Σε δύο μήνες θα καταστεί λειτουργικό το λιμάνι του Ληξουρίου με εργασίες του υπουργείου Υποδομών. 

• Πραγματοποίηση εργασιών-εξπρές για αποκατάσταση οδικού δικτύου, που έχει καίρια πληγεί, σε ολόκληρο το νησί, κυρίως του κεντρικού δρόμου που συνδέει το Αργοστόλι με το Ληξούρι.

• Μετάβαση κλιμακίου της ΕΥΔΑΠ στην Κεφαλλονιά για την αποκατάσταση του δικτύου υδρεύσεως. 

• Για τη διοικητική υποστήριξη τω ν υπηρεσιών του δήμου θα ενισχυθεί αυτός με 20 επιπλέον άτομα.

• Σε δύο μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί τα άμεσα σωστικά μέτρα για την πολιτιστική κληρονομιά της Κεφαλονιάς. 

Από τη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί και γενικοί γραμματείς σημειώνουμε δύο σημαντικά στοιχεία: 

Πρώτον, ότι μεταξύ των αρμοδίων για τον συντονισμό κ.λπ., που ανακοίνωσε ο κ.Κεδίκογλου για την αποκατάσταση των ζημιών και την βελτίωση της ζωής των σεισμοπλήκτων δεν περιλαμβάνεται η – τύποις – αρμόδια Γεν.Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Δεύτερον, στη σύσκεψη συμμετείχε δίπλα στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, ο οποίος είχε πάει από την πρώτη στιγμή στο νησί και επέστρεψε χθες από εκεί και ήταν πλήρως ενήμερος της εκεί τακτικής καταστάσεως, αλλά και του τι μπορούν να προσφέρουν οι ΕΔ.  

Δύο λεπτομέρειες που έχουν ασφαλώς τη δική τους σημασία και νόημα. 

Λ.Σ.Μ.