Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία από τους κομμάντος της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Ερεύνης-Διασώσεως (31 ΜΕΕΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας το 7ο και το 8ο Σχολεία Διαφυγής Ιπταμένων (ΣΔΙ) αντίστοιχα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΑ.

Στα δύο αυτά Σχολεία εκπαιδευόμενοι ήταν Ιπτάμενοι από διάφορες Πολεμικές Μοίρες του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) και η διάρκεια του καθενός είναι δύο εβδομάδες. Σε καθένα από αυτά περιλαμβάνονταν διαδικασίες όπως: Κατεύθυνση αλεξιπτώτου - διαδικασίες προσγειώσεως, επικοινωνίες, πρώτες βοήθειες, διαφυγή (ναυτιλία εδάφους, παραλλαγή - απόκρυψη, κίνηση σε εχθρική περιοχή), επιβίωση (καταλύματα, φωτιά, νερό, τροφή, παγίδες κλπ), βολές (εξοικείωση με φορητό οπλισμό), αιχμαλωσία - αντίσταση στην ανάκριση - δραπέτευση, διαδικασίες ερεύνης – διασώσεως μάχης (CSAR) κ.λπ.

Όμως το πιο σημαντικό σε αυτά τα Σχολεία είναι το γεγονός της «αμέσου επαφής» και επιχειρησιακής επικοινωνίας μεταξύ των πιλότων μας και των διασωστών μάχης, οι οποίοι στην απευκταία περίπτωση που καταρριφτούν και βρεθούν πίσω από τις εχθρικές γραμμές στη διάρκεια επιχειρήσεων, θα είναι άριστα εκπαιδευμένοι από τον καιρό της ειρήνης για το τι κρίσιμες ενέργειες θα πρέπει να κάνουν, περιμένοντας τους διασώστες τους αεροπόρους. Και αυτοί οι δύο θα έχουν ήδη βρεθεί και εκπαιδευτεί μαζί, από τον καιρό της ειρήνης, και έχοντας αποκτήσει κοινή «γλώσσα επικοινωνίας».

Λ.Σ.Μ.