Η ετικέτα μιας συσκευασίας αναγράφει όλα τα συστατικά που περιέχει το προϊόν, αυτό όμως δε σημαίνει πως μπορούμε να κρίνουμε πόσο ασφαλές είναι.


Αν και πολλά συστατικά λαμβάνουν έγκριση από επίσημους οργανισμούς, οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία μας.


Δείτε ποια είναι τα συστατικά που πρέπει να προσέξετε στις ετικέτες των τροφίμων.


1. Ταρτραζίνη (tartrazine)


Η ταρτραζίνη είναι μια συνθετική χρωστική που χρησιμοποιείται για το χρωματισμό των τροφίμων. Τέτοιου είδους χημικές ουσίες συνδέονται άμεσα με την υπερδιέγερση στα παιδιά, ενώ εργαστηριακές μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι ίσως είναι και καρκινογόνες. Βρίσκονται συνήθως στα γλυκίσματα, τα συσκευασμένα ροφήματα και τα τυποποιημένα αρτοσκευάσματα.


2. Βουτυλοϋδροξυανηθόλη ή βουτυλοϋδροξυανισόλη (butylated hydroxyanisole - BHA)


Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό σε δημητριακά, τσίχλες και πατατάκια. Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα απέδειξαν ότι η χημική ουσία προκαλεί καρκινικούς όγκους στα ποντίκια.


3. Γαλλικός προπυλεστέρας (propyl gallate)


Χρησιμοποιείται συχνά σε συνδυασμό με το BHA και μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται BHT (βουτυλυδροξυτολουόλιο). Αυτά τα συντηρητικά αποτρέπουν την οξείδωση στις λιπαρές τροφές ώστε να διατηρούνται για περισσότερο καιρό. Ο γαλλικός προπυλεστέρας χρησιμοποιείται στη μαγιονέζα, το παστό κρέας, τη συσκευασμένη κοτόσουπα και τις τσίχλες. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το χημικό μπορεί να επηρεάσει το ορμονικό σύστημα στον άνθρωπο, με αποτέλεσμα προβλήματα στην ανάπτυξη, το νευρικό ή το αναπαραγωγικό σύστημα.


4. Νιτρώδες νάτριο (sodium nitrite)


Χρησιμοποιείται συχνά για τη συντήρηση και το χρωματισμό των αλλαντικών, όπως το μπέικον και τα λουκάνικα. Χωρίς το νιτρώδες νάτριο, αυτά τα προϊόντα θα είχαν γκρι χρώμα αντί για κόκκινο. Τα υπο-προϊόντα της χημικής ουσίας θεωρούνται καρκινογόνα.


5. Τριτοταγής βουτυλο-υδροκινόνη (tert-Butylhydroquinone - TBHQ)


Το συντηρητικό αυτό υπάρχει στα πατατάκια, τα κρακεράκια και μερικές φορές στο πρόχειρο φαγητό. Παρατείνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος και θεωρείται ασφαλές εάν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες. Σε μεγάλες συγκεντρώσεις όμως μπορεί να προκαλέσει ναυτία, τάση προς έμετο, ακόμη και λιποθυμία.

Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi/308332/pente-epikinduna-chimika-stis-suskeuasmenes-trofes/#ixzz2t1mofgx2