Για δολοφονία στην Τουρκία εξετάζονται οι Τούρκοι υπήκοοι, κουρδικής καταγωγής, οι οποίοι συνελήφθησαν χθες από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, στη γιάφκα με οπλισμό στην οδό Γενναδίου, στην περιοχή του Γκύζη στην Αθήνα, ενώ ο ένας από αυτούς καταζητείται και στην χώρα μας, για την έκρηξη σε διαμέρισμα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο του 2011, όπου έχασε την ζωή του ένας Κούρδος.
Επίσης, σύμφωνα με νέα στοιχεία που προέκυψαν από τις εργαστηριακές έρευνες, φαίνεται ότι η ομάδα έχει άμεση σχέση με την υπόθεση του φουσκωτού σκάφους με βαρύ οπλισμό που είχε «πιαστεί» στη Χίο.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ Χρήστος Παρθένης, οι συλληφθέντες είναι ηλικίας 25, 33, 41 και 49 ετών και κυκλοφορούσαν με πλαστά στοιχεία ταυτότητας. Θεωρούνται δε μέλη του εκτελεστικού πυρήνα της οργάνωσης DHKP-C, που έχει αναλάβει την ευθύνη για δολοφονίες και άλλες επιθέσεις στην Τουρκία.
Ο 49χρονος, τα στοιχεία του οποίου ταυτοποιήθηκαν, είναι ο Τεκίν Χουσεϊν, ο οποίος καταζητείται για συμμετοχή στην οργάνωση και έχει ζητηθεί η έκδοσή του από τις τουρκικές αρχές. Ωστόσο, σε βάρος του εκκρεμεί και ένταλμα σύλληψης στην Ελλάδα, αλλά και διεθνές ένταλμα για την έκρηξη στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης.
Από τις εργαστηριακές έρευνες, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, το DNA του Τεκίν Χουσεϊν, ταυτοποιήθηκε με γενετικό υλικό που είχε βρεθεί σε ιμάντα αντιαρματικής ρουκέτας, σε ένα σημαιάκι της DHKP-C και σε ένα κινητό τηλέφωνο, που κατασχέθηκαν στο φουσκωτό σκάφος με τα οπλα στη Χίο, καθώς και σε διαμέρισμα στην οδό Μιαούλη, που σχετίζεται με την έκρηξη στην Τριανδρία.
Μεγάλο ενδιαφέρον, όμως, έχει για την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ο 41χρονος, ο οποίος δήλωσε τα πλαστά στοιχεία Μπαγίρ Τσεκίν. Οι αστυνομικοί έχουν βάσιμες ενδείξεις και περιμένουν απλώς την επιβεβαίωση από την Τουρκία, ότι πρόκειται για άτομο, το οποίο συμμετείχε στην δολοφονία του ιδιοκτήτη της «Τογιότα», το 1996, στην Τουρκία και από τότε είχε εξαφανιστεί.
Την ευθύνη για εκείνη τη δολοφονία είχε αναλάβει η DHKP-C.
Σε ό,τι αφορά τον 49χρονο Τεκίν Χουσείν, μετά την έκρηξη στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης, τον Οκτώβριο του 2011, είχε προσαχθεί μαζί με άλλα άτομα και με ψεύτικα στοιχεία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Ένα μήνα μετά, έφτασε από την Τουρκία η απάντηση για τα πραγματικά του στοιχεία, αλλά στο μεταξύ είχε εξαφανιστεί. Τότε βγήκε το ένταλμα σύλληψης από τις ελληνικές αρχές και καταζητούνταν μέχρι χτες οπότε και συνελήφθη στου Γκύζη.
Η έκρηξη στην Τριανδρία, σύμφωνα με την Αστυνομία, είχε προκληθεί από εκρηκτική ύλη TNTP, που αποκαλείται το «εκρηκτικό των φτωχών» και θεωρείται από τους ειδικούς εξαιρετικά επικίνδυνο.
Οι τέσσερις συλληφθέντες είχαν νοικιάσει το μικρό διαμέρισμα στην οδό Γενναδίου με πλαστή ταυτότητα και εμφανίζονταν ως Σύροι πρόσφυγες. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της Αντιτρομοκρατικής, η γιάφκα εντοπίστηκε μετά από τηλεφώνημα που ανέφερε ότι μέσα υπήρχαν όπλα και εκρηκτικά και έτσι οργανώθηκε η χτεσινή επιχείρηση.
Όπως δήλωσε ανώτατο στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, η εκτίμηση είναι ότι τα όπλα προορίζονταν για την Τουρκία, αλλά η Υπηρεσία ερευνά τώρα τι ακριβώς ετοίμαζαν, τις διαδρομές που επρόκειτο ενδεχομένως να ακολουθήσουν (γι' αυτό και είχαν χάρτες της Αθήνας, της Αλεξανδρούπολης και τουρκικών πόλεων) καθώς και για τυχόν συνεργούς τους στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά την προέλευση των όπλων και των εκρηκτικών, οι αρμόδιοι αξιωματικοί λένε πως έχουν κάποια στοιχεία που πιθανόν θα τους οδηγήσουν στην πηγή.
Υπενθυμίζεται ότι στη γιάφκα της οδού Γενναδίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πολεμικό τυφέκιο τύπου Kalashnikov,3 γεμιστήρες Kalashnikov, πιστόλι tangfolio 7.65 mm, πιστόλι browning 7.65 mm, πιστόλι cz, σιγαστήρας, υποπολυβόλο scorpion, υποπολυβόλο mini uzi 9mm para, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, ζελατοδυναμίτιδα 6 κιλών και 350 γραμμαρίων σε μασούρια και συσκευασίες, 2 χειροβομβίδες F1 πλήρεις,3 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, χάρτες της Αθήνας, της Αλεξανδρούπολης και της Τουρκίας, μπερεδάκια με το έμβλημα της DHKP-C, φωτογραφικό υλικό της οργάνωσης, 26 ηλεκτρικοί και 19 κοινοί πυροκροτητές καθώς και 8 μέτρα βραδύκαυστο φυτίλι.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, παράνομη κατοχή από κοινού οπλισμού και εκρηκτικών υλών και λοιπών ειδών πολεμικού υλικού, πλαστογραφία μετά χρήσεως και παράνομη είσοδο στη χώρα.