Μία τολμηρή ματιά στις συνθήκες που επέτρεψαν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης ρίχνει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αβέρκιος Λουδάρος με το νέο του βιβλίο που φέρει τον δηκτικό τίτλο «άκου νεοέλληνα» και υπότιτλο «οι αιτίες που μας οδήγησαν στην παρακμή και τη μεγάλη ύφεση», ένα βιβλίο που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. 

Το βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως και διατίθεται από τα καταστήματα Public, δεν αποτελεί άλλη μία προσπάθεια καταγραφής πολιτικών γεγονότων και οικονομικών στοιχείων. Ουσιαστικά αποτελεί ψυχογράφημα και ακτινογραφία του νεοελληνικού τρόπου ζωής και κυρίως της νοοτροπίας, που οδήγησε σε μία βαθιά πολιτισμική κρίση, η οποία προκάλεσε την οικονομική ύφεση.

Γιατί το νεοελληνικό όνειρο αποδείχτηκε αυταπάτη και εξελίχθηκε σε εφιάλτη; Γιατί περιοδικά αντιμετωπίζουμε συμφορές και βιώνουμε τραγωδίες; Μήπως έχουν δίκιο όσοι μας χαρακτηρίζουν «χώρα του φραπέ»; Μήπως εξακολουθούμε να φοράμε στο ένα πόδι το τσαρούχι;  

Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα, ο συγγραφέας καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ψυχή μας νοσεί, γιατί εμείς οι μοντέρνοι νεοέλληνες είμαστε υποδουλωμένοι στον παραλογισμό, στις αντιφάσεις μας, στον διχασμό, σε ακόρεστες επιθυμίες, στον μεγαλοϊδεατισμό και σε μία περηφάνια που ουσιαστικά είναι δειλία, η οποία μας αποτρέπει από την προσπάθεια να δημιουργήσουμε κάτι σημαντικό. Για τον συγγραφέα, ο προ ύφεσης τρόπος ζωής ήταν η ύβρις. Χωρίς πολιτισμικό υπόβαθρο και με χαλαρές τις ηθικές αρχές, πιστέψαμε στις δυνατότητες εύκολου πλουτισμού, στρέφοντας παράλληλα τα νώτα μας στην πνευματικότητα και τις εσωτερικές αξίες, που κρατάνε όρθιο τον άνθρωπο, όταν αντιμετωπίζει δυσκολίες. 

Σύμφωνα με τον συγγραφέα, αντιμετωπίζουμε συλλογικά υπαρξιακό πρόβλημα, καθώς δεν γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, τι θέλουμε και πού πάμε. Ο νεοελληνικός μεγαλοΐδεατισμός ουσιαστικά στερείται περιεχομένου, καθώς ενώ δεν έχουμε δημιουργήσει κάτι σημαντικό, νομίζουμε ότι βρισκόμαστε στο κέντρο του κόσμου. 

Εν κατακλείδι, ο Λουδάρος στο «άκου νεοέλληνα» υποστηρίζει ότι η τραγωδία της χώρας δεν είναι η ύφεση και τα μνημόνια, αλλά η παρακμή, για την οποία όλοι, πολίτες και πολιτικοί, φέρουμε βαρύτατες ευθύνες, άλλος περισσότερες και άλλος λιγότερες.

ΤΙΤΛΟΣ: «’κου νεοέλληνα»

ΥΠΟΤΙΤΛΟΣ: Οι αιτίες που μας οδήγησαν στην παρακμή και τη μεγάλη ύφεση

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Αβέρκιος Λουδάρος

ISBN 9786185095000

ΣΕΛΙΔΕΣ 116

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Λυκόφως

ΔΙΑΘΕΣΗ: Public

ΤΙΜΗ 10 ευρώ