Εκσυγχρονίστηκε η στρατιωτική εκπαίδευση των Ευελπίδων (ΦΩΤΟ)
Πολλές οι αλλαγές στην παλαιότερη στρατιωτική σχολή της Ελλάδας
Ριζικές αλλαγές στον τρόπο της στρατιωτικής εκπαιδεύσεως των Ευελπίδων έχουν συντελεστεί το τελευταίο διάστημα, όπως διαπίστωσαν οι στρατιωτικοί συντάκτες στη διάρκεια της ασκήσεως που αποτελεί την κορωνίδα της χειμερινής εν υπαίθρω διαβιώσεως των μαθητών της Σχολής. Αλλαγές που προήλθαν από τη συσσώρευση της εκπαιδευτικής εμπειρίας των αξιωματικών και στελεχών από αποστολές και εκπαιδεύσεις στο εξωτερικό, και ασφαλώς είναι προσαρμοσμένες στο πνεύμα και στις επιχειρησιακές απαιτήσεις της εποχής, που προωθούνται από τον Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Αθανάσιο Τσέλιο.
Οι αλλαγές στην στρατιωτική εκπαίδευση των μαθητών της ιστορικής Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), του αρχαιότερου πανεπιστημιακού επιπέδου της Ελλάδος, αφού δημιουργήθηκε από τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος, τον Ιωάννη Καποδίστρια, στις 21 Δεκεμβρίου 1828 στο Ναύπλιο, είναι οι εξής:
Εξομοιωτής βολών τυφεκίου G3, από τον οποίο διέρχονται υποχρεωτικώς όλοι οι Ευέλπιδες Ιης Τάξεως προτού ρίξουν τις πρώτες τους βολές με το ατομικό τους τυφέκιο. Και στη συνέχεια όμως η εκπαίδευση συνεχίζεται στον εξομοιωτή από όλους τους Ευέλπιδες όλων των τάξεων για τη βελτίωση της σκοπευτικής ικανότητος του καθενός, χωρίς να καταναλώνονται βολίδες, κάτι που γίνεται όταν πλέον ο κάθε Εύελπις-μαχητής έχει επιδόσεις άνω του μέσου όρου.
Εισαγωγή εκπαιδεύσεως CQB, δηλ.μάχης σε κατοικημένες περιοχές.
Εκπαιδευτικός πύργος αναρριχήσεως/καταρριχήσεως.
Σχεδίαση, εκτέλεση και παρουσίαση των ασκήσεων επιπέδου διμοιρίας από τους ίδιους τους Ευέλπιδες, κυρίως τους Ευέλπιδες IVης Τάξεως άνδρες και γυναίκες, που αναλαμβάνουν καθήκοντα «αξιωματικού διμοιρίτη», αυτά που μέχρι πρότινος εκτελούντο από τους κανονικούς διμοιρίτες αξιωματικούς (ανθυπολοχαγούς και υπολοχαγούς).
«Οι αλλαγές αυτές αποτελούν την πεμπτουσία της στρατιωτικής εκπαίδευσης των Ευελπίδων», μας είπε ο Διοικητής της Σχολής Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Βελεγράκης (ΣΣΕ-1981), προσθέτοντας: «Η εκπαίδευση αυτή είναι τελείως διαφορετική και πιο καλή από την αντίστοιχη που είχαμε λάβει εμείς της τάξεώς μου στις αρχές του 1981 και σε συνδυασμό με το ότι τα σημερινά παιδιά είναι πιο καλοί μαθητές απ ότι είμαστε οι παλαιότεροι, γίνεται σαφές ότι σημερινός Εύελπις και ο αυριανός αξιωματικός ξεκινούν αντικειμενικά από καλύτερο σημείο απ ότι ξεκινούσαμε εμείς. Και αυτό αποτελεί εξέλιξη και πρόοδο».
Από την πλευρά του ο επίσης παριστάμενος Διευθυντής ΔΚλάδου του ΓΕΣ Υποστράτηγος ’λκ.Στεφανής (ΣΣΕ-1982) μας είπε «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μπροστά μας έχουμε τους διοικητές των ταγμάτων, Μοιρών και επιλαρχιών του ΕΣ του 2035 και την ηγεσία του 2050 περίπου. Αυτό σημαίνει αφενός ότι η ευθύνης μας είναι τεράστια, αφετέρου ότι η υποχρέωση να πετύχουμε στην αποστολή μας προετοιμάζοντάς τους για αυτά τα καθήκοντα πολύ μεγάλη».
Λ.Σ.Μ.