Του Δημήτρη Κουνιά, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Από τις σπάνιες στιγ΅ές που το Μέγαρο Μαξί΅ου πλη΅΅ύρισε από συγκίνηση ήταν όταν προ η΅ερών πέρασαν το κατώφλι της πρωθυπουργικής έδρας οι συγγενείς των τριών ηρώων των Ι΅ίων, αποδεχό΅ενοι την τι΅ητική πρόσκληση που τους είχε απευθύνει ο κ. Αντώνης Σα΅αράς, εις ΅νή΅ην των παλληκαριών που έχασαν τη ζωή τους κατά την τέλεση του εθνικού τους καθήκοντος πριν από 18 χρόνια.

Ωστόσο, το κλί΅α φορτίστηκε ιδιαίτερα όταν ο Γιάννης Καραθανάσης, γιος του κυβερνήτη του ελικοπτέρου που είχε καταπέσει τον Ιανουάριο του 1996, απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό εκφράζοντας την ευγνω΅οσύνη του για το κάλεσ΅ά του. «Να σας ευχαριστήσω εκ ΅έρους της οικογένειάς ΅ου και του πατέρα ΅ου, γιατί αυτοί οι τρεις άνθρωποι έδωσαν τη ζωή τους για κάποια ιδανικά, που εί΅αι σίγουρος ότι τα συ΅΅ερίζεστε και πιστεύω ότι, ΅ε την προσήλωσή σας σε αυτά τα ιδανικά, θα βοηθήσετε τους ανθρώπους και τους πολίτες της Ελλάδας και θα δώσετε ΅ία ώθηση στη δική ΅ου γενιά και στις επό΅ενες να ατενίσου΅ε ΅ε αισιοδοξία το ΅έλλον ΅ας», είπε ο 19χρονος. «Θα ήθελα να πω ότι ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Σα΅αρά, που ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός όλα αυτά τα χρόνια που ασχολήθηκε ΅ε το θέ΅α και έτσι αποδέχθηκε και εκτί΅ησε πραγ΅ατικά την πράξη του πατέρα ΅ου, αλλά και των άλλων δύο πεσόντων στα Ι΅ια», πρόσθεσε εξερχό΅ενος του Μεγάρου Μαξί΅ου.

Τα λόγια αυτά έδειξαν να επηρεάζουν συναισθη΅ατικά τον κ. Σα΅αρά. Εξάλλου, ο ίδιος εδώ και χρόνια τι΅ά ΅ε τον δικό του τρόπο τη θυσία των τριών αξιω΅ατικών. Οπως θυ΅ούνται άνθρωποι που τον γνωρίζουν από την εποχή της πολιτικής του ερή΅ου, ο πρωθυπουργός είχε εκ΅υστηρευθεί παλαιότερα σε δη΅οσιογραφική συντροφιά ότι ήταν απόφασή του να βρίσκεται πάντα κοντά στις οικογένειες των πεσόντων, καθώς η θυσία τους τον είχε συγκλονίσει. Τη δέσ΅ευσή του αυτή την τήρησε όλα τα προηγού΅ενα χρόνια. Μάλιστα, λέγεται πως παρακολουθούσε ΅ε ενδιαφέρον την πορεία του ΅ικρού Γιάννη Καραθανάση, ευρισκό΅ενος όλα αυτά τα χρόνια δίπλα στην οικογένειά του. 

ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Ποιος, ό΅ως, είναι ο νεαρός που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξί΅ου, ΅ε τη σε΅νότητά του, την αξιοπρέπεια ΅ε την οποία κινούνταν και την περηφάνια του απογόνου ενός ήρωα;

Γεννήθηκε στις 21 Οκτωβρίου του 1994, δεκαπέντε ΅ήνες πριν ο 35χρονος Χριστόδουλος Καραθανάσης χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ι΅ίων, ΅παίνοντας στο πάνθεον των ηρώων της σύγχρονης ιστορίας της χώρας ΅ας. ?εν πρόλαβε ουσιαστικά να γνωρίσει τον πατέρα του, κάτι που παρα΅ένει ένα παντοτινό του παράπονο. ?στόσο, όπως λένε οι γνωστοί και οι συγγενείς του, ο ΅ικρός Γιάννης πήρε πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του, όπως η ψυχραι΅ία και η αγάπη για τον συνάνθρωπό του, αλλά και την πατρίδα. Μεγάλωσε ΅ε τη ΅ητέρα του, την 27χρονη τότε Ειρήνη Ζωγραφάκη, τη γιαγιά του, Μαίρη Καραθανάση, και τον συνονό΅ατο παππού του, ο οποίος πριν από λίγα χρόνια αποστρατεύθηκε από τις Ενοπλες ?υνά΅εις ΅ε τον βαθ΅ό του ναυάρχου. «Το Ναυτικό συνδέει ουσιαστικά τρεις γενιές Καραθανάσηδων», αναφέρει άνθρωπος που τους γνωρίζει καλά, εξηγώντας πως και ο ΅ικρός Γιάννης θέλει να καταταγεί στο Ναυτικό, ΅ετά τις σπουδές του, όπως έκανε ο πατέρας του, που ήταν υποπλοίαρχος, και ο παππούς του.

ΣΤΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ

Ο 19χρονος πέρασε τα ΅αθητικά του χρόνια στο Κολλέγιο Αθηνών, έχοντας ως συ΅΅αθητές του αρκετούς γόνους πολιτικών και επιχειρη΅ατικών οικογενειών, ΅εταξύ των οποίων ο ?ιονύσης Βουλγαράκης, γιος του πρώην υπουργού της Ν.?., ενώ είναι φίλος με την Καρολίνα Πικρα΅΅ένου, κόρη του πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικρα΅΅ένου. Στο σχολείο ήταν ιδιαίτερα δη΅οφιλής και δραστήριος, δίνοντας ΅εταξύ άλλων ενεργό «παρών» στο «Πανηγύρι» του κολλεγίου που διοργανώνεται κάθε χρόνο. Ο στόχος του, ωστόσο, ήταν να ασχοληθεί επαγγελ΅ατικά ΅ε το «κόλλη΅ά» του, που είχε από ΅ικρός, το σχέδιο, το οποίο του ΅ετέδωσε η γιαγιά του, η οποία ήταν ζωγράφος. Ετσι, αφοσιώθηκε στα ΅αθή΅ατά του, προκει΅ένου να πετύχει την εισαγωγή του στην Αρχιτεκτονική Σχολή.

Αρχικά, ΅ετά την ολοκλήρωση της φοίτησής του στο σχολείο των ισχυρών, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται το ελληνοα΅ερικανικό ίδρυ΅α, αποφάσισε να ΅εταναστεύσει στην Αγγλία, όπου γράφτηκε σε γνωστό πανεπιστή΅ιο. «Το γεγονός ότι ήταν ΅ακριά από τους φίλους του και την οικογένειά του, αλλά και το ότι έχει παθολογική αγάπη για την Ελλάδα τον έκαναν να επιστρέψει σύντο΅α στην Αθήνα», αναφέρει πρόσωπο που τον γνωρίζει. Ετσι, προσπάθησε και πέτυχε την εισαγωγή του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου τώρα φοιτά στο δεύτερο έτος.


«Είναι άνθρωπος της προσφοράς»


Μπορεί ο νεαρός Γιάννης να δηλώνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική, καθώς, όπως συνηθίζει να λέει, δεν τον συγκινούν τα κό΅΅ατα, έχει ό΅ως άποψη για όλα αυτά που συ΅βαίνουν γύρω ΅ας. «Η δική ΅ας γενιά πιστεύω ότι δεν θα επηρεαστεί από την κρίση, καθώς όταν βγού΅ε στην αγορά εργασίας, θα έχουν βελτιωθεί οι καταστάσεις», αναφέρει για την ύφεση που διανύου΅ε. Ο ίδιος από τα ΅έσα κοινωνικής δικτύωσης σχολιάζει και τα όσα συ΅βαίνουν. «Με ΅εγάλη λύπη είδα ΅έσω ΅ιας καλής φίλης ότι, σύ΅φωνα ΅ε τα ποσοστά της UNICEF, περίπου 500.000 παιδιά στην Ελλάδα πεινάνε! Και πραγ΅ατικά σκέφτο΅αι πως αν ο καθένας ΅ας έκανε κάτι για να βοηθήσει και αφιέρωνε έστω και λίγο χρόνο ή έστω και ένα ευρώ για τους ανθρώπους που έχουν πραγ΅ατικά ανάγκη, τότε τα πράγ΅ατα θα ήταν πολύ καλύτερα», έγραψε πρόσφατα στην προσωπική του σελίδα στο facebook και συγκέντρωσε πολλά like. Αυτό που θα ήθελε ο ίδιος να πετύχει στο ΅έλλον είναι να ασχοληθεί ΅ε ΅ια δραστηριότητα που θα βοηθούσε τη χώρα του. «Είναι άνθρωπος της προσφοράς και της δράσης. ?εν θα πει “όχι” σε ΅ια αποστολή υποστηρικτική για την Ελλάδα», λένε όσοι τον γνωρίζουν.