Τρία χρόνια μετά τη δημοσίευση του αντικαπνιστικού νόμου, τίποτα δε δείχνει ότι αυτός ο νόμος έχει εφαρμοστεί στην πράξη.
Λίγους μόνο μήνες μετά την τυπική εφαρμογή του, τα τασάκια επέστρεψαν επάνω στα τραπέζια. Οι καπνιστές επέστρεψαν με τη σειρά τους στην αγαπημένη τους συνήθεια και οι μη καπνιστές εξακολουθούν να κάνουν υπομονή.
Οι έλεγχοι, σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, δεν υπάρχουν. Έτσι, η εικόνα που υπάρχει στην αγορά, είναι η κατάσταση που επικρατούσε προ της ψήφισης του επίμαχου νόμου.
Σύμφωνα με δημοσίευση του newsbeast.gr, ώρα το υπουργείο Υγείας διαμηνύει την διάθεσή του να επανέλθει δυναμικά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τονίζει ότι και οι έλεγχοι πρόκειται να επανέλθουν εντατικά αλλά και «καμπάνες» θα υπάρξουν σε όσους παρανομούν.
Την ίδια στιγμή, ο επιχειρηματικός κόσμος στο χώρο της εστίασης φαίνεται διχασμένος με τις απόψεις να μοιράζονται ως προς τα υπέρ, τα κατά αλλά και τα πρέπει του συγκεκριμένου νόμου.
Αρκετοί πιστεύουν πως ο συγκεκριμένος νόμος διώχνει πελατεία σε μια κρίσιμη οικονομική περίοδο και πως πρέπει να έχουν τα καταστήματα το δικαίωμα της επιλογής στο αν θα εξυπηρετούν πελάτες που θέλουν να καπνίζουν ή πελάτες που δεν επιθυμούν το κάπνισμα.
’λλοι πιστεύουν πως το μόνο που χρειάζεται είναι απλά να εφαρμοστεί ο νόμος καθολικά και δίκαια για όλους χωρίς παραθυράκια και επισημαίνουν πως αν γίνει αυτό τότε και ο κόσμος απλά θα προσαρμοστεί.
Από την άλλη, ο κόσμος απλά θέλει αυτό που ήθελε πάντα. Οι καπνίζοντες να απολαμβάνουν ελεύθερα το τσιγάρο τους όπου θέλουν και οι μη καπνίζοντες ένα χώρο ελεύθερο από τη μυρωδιά του καπνού και τις βλαβερές συνέπειές του.
Όπως λέει στο newsbeast.gr η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση του υπουργείου. Θέλουν χαρακτηριστικά την εφαρμογή του νόμου ως έχει χωρίς για την ώρα να συζητά για αλλαγές ή μετατροπές του.
Την ίδια στιγμή μελέτη που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε από το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας δείχνει την σκληρή πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τον εθισμό και την έκταση που έχει λάβει η βλαβερή αυτή συνήθεια στη χώρα μας.
Χαρακτηριστικά στην έρευνα αποκαλύπτεται πως το 15% των εφήβων 13-15 ετών και το 38% των ενηλίκων Ελλήνων καπνίζουν, με το 72.2% των καπνιστών να παρουσιάζουν μεγάλη εξάρτηση από τη νικοτίνη.
Η χώρα μας κατέχει από τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών παγκοσμίως αλλά και το υψηλότερο στην Ευρώπη ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις περίπου 10.000 άνθρωποι πεθαίνουν στη χώρα μας ετησίως από ασθένειες που σχετίζονται με τις συνέπειες του καπνίσματος.