Κύκλωμα που ενέχεται σε παράνομες υιοθεσίες και αρπαγή βρέφους εξάρθρωσαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής.

Οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβαν την Τρίτη το απόγευμα στην Κυψέλη τέσσερις αλλοδαπούς, υπήκοους Βουλγαρίας (δύο γυναίκες, ηλικίας 40 και 54 ετών και δύο άντρες, ηλικίας 38 και 39 ετών) και σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αρπαγή ανηλίκου, απειλή, πλαστογραφία πιστοποιητικών και παράβαση του νόμου περί υιοθεσιών. Επίσης αναζητείται μία 31χρονη συμπατριώτισσά τους ως συνεργός τους.

Όπως έγινε γνωστό, στις αρχές του μήνα η 40χρονη άρπαξε το βρέφος 38χρονης υπηκόου Βουλγαρίας, η οποία της είχε εμπιστευθεί τη φύλαξή του, μέσα από χώρο του γενικού προξενείου Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε μεταβεί για να εκδώσει ταξιδιωτικό έγγραφο στο 15 ημερών αγοράκι της.

Μετά την αρπαγή η 40χρονη παρέδωσε το βρέφος στην 31χρονη συνεργό της, με εντολή της 54χρονης, προκειμένου να το «πουλήσει» αντί 6.500 ευρώ.

Λίγες ημέρες μετά, η 54χρονη και η 31χρονη μετέβησαν σε συμβολαιογραφικό γραφείο, όπου η 31χρονη παρουσιάσθηκε ως φυσική μητέρα του βρέφους και η 54χρονη ως διερμηνέας και υπέγραψαν ειδικό πληρεξούσιο - δήλωση παροχής συναίνεσης για υιοθεσία του ανωτέρω βρέφους από ζευγάρι Ελλήνων. Οι θετοί γονείς εντοπίσθηκαν και το βρέφος θα παραδοθεί στη φυσική του μητέρα.

Οργάνωναν «φιλοξενίες» βρεφών

Από την έρευνα προέκυψε ότι οι αλλοδαποί προέβαιναν στην οργάνωση παράνομων υιοθεσιών βρεφών. Πριν από δέκα περίπου ημέρες η 31χρονη είχε προσεγγίσει ζευγάρι υπηκόων Βουλγαρίας, που ανέμενε τη γέννηση του παιδιού τους, τους προσέφερε κατάλυμα και τους ζήτησε να της πουλήσουν το βρέφος όταν αυτό γεννιόταν. Για τον ίδιο λόγο φιλοξενούσε στο σπίτι της άλλο ζευγάρι υπηκόων Βουλγαρίας, οι οποίοι θα εισέπρατταν 5.000 ευρώ για την πώληση του βρέφους τους.

Όπως διαπιστώθηκε, η 54χρονη μετέφερε κατ' επανάληψη κυοφορούσες γυναίκες υπηκόους Βουλγαρίας με σκοπό να γεννήσουν στην Ελλάδα και στη συνέχεια να «πουλήσουν» τα βρέφη τους.

Οι δύο άντρες ήταν υπεύθυνοι για την «προστασία» του κυκλώματος και ο ρόλος τους εστιαζόταν στο να απειλούν τα παραπάνω ζευγάρια για να μην προχωρήσουν σε καταγγελία και αποκαλυφθεί η παράνομη δράση τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλα παρόμοια αδικήματα.