Πεντανόστιμος κόκορας κρασάτος
kokoras-pastitsada
Γεύσεις

Πεντανόστιμος κόκορας κρασάτος

Υλικά Συνταγής

1 κόκορας 2 κιλά κομμένος σε μερίδες
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο Κερκύρας
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πρέζα κανέλα τριμμένη
1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 πρέζα μπαχάρι
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γλ. ζάχαρη
3/4 φλ. κόκκινο λιαστό κρασί Πάρου
2 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες)
2 πακέτα χοντρά μακαρόνια με τρύπα (παστίτσιου)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή τριμμένη

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τον κόκκορα κρασάτο κοκκινιστό με μακαρόνια, αρχικά θα χρειαστούμε μία πλασοτέ κατσαρόλα. Σε αυτή, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κόκορα. Τα βγάζουμε σε πιατέλα. Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄. Ξαναβάζουμε τον κόκορα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Αφήνουμε 1΄-2΄ να βγάλουν το άρωμά τους.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο λίγο. Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα.

Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τον κόκορα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45΄ με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα (εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο). Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε.

Στο μεταξύ, βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα. Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα. Πασπαλίζουμε μπόλικο τριμμένο τυρί.

Πηγή: argiro.gr

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα