Λαχταριστο ραβανί με φιστίκι Αιγίνης
Υλικά
Για το σιρόπι
900 ml νερό
1200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.σ. μέλι
φλούδα, από 1 λεμόνι
1 στικ κανέλα
Για το κέικ
215 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 γρ. μαστίχα
8 αβγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
200 γρ. αλεύρι μαλακό
2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα, από 1/2 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
φιστίκια Αιγίνης, τριμμένο
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού και το στικ κανέλας. Περιμένουμε να πάρουμε μια βράση.
Με το που λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε να κρυώσει. Το μέλι το βάζουμε σε αυτό το σημείο για να μην χάσει τα αρώματα του.
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
Σε ένα γουδί βάζουμε τα 15 γρ. (από τα 200γρ.) ζάχαρη και τη μαστίχα. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Προσθέτουμε στο γουδί την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μείγμα της ζάχαρης, τα αυγά, το σιρόπι βανίλιας, το ξύσμα από 1 λεμόνι. Χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει αρκετά το μείγμα.
Μόλις αφρατέψει, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε για 20-30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα των υγρών μας και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα τα στερεά μας: το μαλακό αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Στο μείγμα των υγρών ρίχνουμε το μείγμα των στερεών ανακατεύοντας ελαφρά με μία κουτάλα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψι 25x35 εκ. και φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Μόλις βγάλουμε το ζεστό κέικ από τον φούρνο, με μία κουτάλα σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Φροντίζουμε να ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά, για να μη σπάσει το γλυκό μας.
Τρυπάμε με ένα μαχαίρι το ραβανί για να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι.
Το αφήνουμε στην άκρη τουλάχιστον για 30 λεπτά και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Μολις το ραβανί κρυώσει καλά το κόβουμε σε κομμάτια. Με το μαχαίρι ξεκολλάμε το γλυκό μας από τα τοιχώματα του ταψιού για να βοηθήσουμε τη διαδικάσια. Το ραβανί θα μας βγάλει 12 μερίδες.
Σερβίρουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Πηγή: akispetretzikis.com
Για το σιρόπι
900 ml νερό
1200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ.σ. μέλι
φλούδα, από 1 λεμόνι
1 στικ κανέλα
Για το κέικ
215 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 1/2 γρ. μαστίχα
8 αβγά
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
250 γρ. βούτυρο, λιωμένο
200 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
200 γρ. αλεύρι μαλακό
2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα, από 1/2 λεμόνι
Για το σερβίρισμα
φιστίκια Αιγίνης, τριμμένο
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε μέσα το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες λεμονιού και το στικ κανέλας. Περιμένουμε να πάρουμε μια βράση.
Με το που λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε λίγο και αφήνουμε να κρυώσει. Το μέλι το βάζουμε σε αυτό το σημείο για να μην χάσει τα αρώματα του.
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
Σε ένα γουδί βάζουμε τα 15 γρ. (από τα 200γρ.) ζάχαρη και τη μαστίχα. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη.
Προσθέτουμε στο γουδί την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μείγμα της ζάχαρης, τα αυγά, το σιρόπι βανίλιας, το ξύσμα από 1 λεμόνι. Χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 5-6 λεπτά μέχρι να αφρατέψει αρκετά το μείγμα.
Μόλις αφρατέψει, χαμηλώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Χτυπάμε για 20-30 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα των υγρών μας και αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά με μία ξύλινη κουτάλα τα στερεά μας: το μαλακό αλεύρι, το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ.
Στο μείγμα των υγρών ρίχνουμε το μείγμα των στερεών ανακατεύοντας ελαφρά με μία κουτάλα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψι 25x35 εκ. και φροντίζουμε να απλωθεί ομοιόμορφα.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Μόλις βγάλουμε το ζεστό κέικ από τον φούρνο, με μία κουτάλα σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι. Φροντίζουμε να ρίχνουμε το σιρόπι σιγά σιγά, για να μη σπάσει το γλυκό μας.
Τρυπάμε με ένα μαχαίρι το ραβανί για να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι.
Το αφήνουμε στην άκρη τουλάχιστον για 30 λεπτά και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Μολις το ραβανί κρυώσει καλά το κόβουμε σε κομμάτια. Με το μαχαίρι ξεκολλάμε το γλυκό μας από τα τοιχώματα του ταψιού για να βοηθήσουμε τη διαδικάσια. Το ραβανί θα μας βγάλει 12 μερίδες.
Σερβίρουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.
Πηγή: akispetretzikis.com