Υλικά
  • 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ξύσμα, από 1 λεμόνι
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • 180 γρ. γάλα
  • 400 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • αλεύρι γ.ο.χ., για το άνοιγμα της ζύμης

Για το πασπάλισμα

  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 30 γρ. κανέλα
Εκτέλεση

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε
  • Προσθέτουμε το αβγό, το ελαιόλαδο, το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και όταν δεν μπορούμε πια να ανακατέψουμε το μείγμα, το πλάθουμε με τα χέρια μας.
  • Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε το ζυμάρι με τα χέρια σε πάχος 1-1,5 εκ.
  • Παίρνουμε δύο στρογγυλά κουπάτ με διάμετρο 10 εκ. και 2 εκ. Κόβουμε όλο το ζυμάρι με το κουπάτ 10 εκ. ώστε να δημιουργήσουμε τα donuts και με το κουπάτ 2 εκ. κάνουμε μια τρύπα στη μέση. Εάν δεν έχουμε κουπάτ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια κούπα και την τρύπα στη μέση να τη δημιουργήσουμε με τα δάχτυλά μας.
  • Τηγανίζουμε τα donuts σε 2 δόσεις για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν και να φουσκώσουν.
  • Παράλληλα σε ενα μπολ ανακατεύουμε την κανέλα με τη ζάχαρη. 
  • Αφαιρούμε τα donuts από το τηγάνι και τα ρίχνουμε στο μπολ με την κανέλα και τη ζάχαρη. Πασπαλίζουμε καλά και τις 2 πλευρές.
  • Σερβίρουμε.
Πηγή: akispetretzikis.com