Πανεύκολα donuts για να φτιάξετε στο σπίτι
Υλικά
- 350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 πρέζα αλάτι
- ξύσμα, από 1 λεμόνι
- 1 αβγό
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 180 γρ. γάλα
- 400 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
- αλεύρι γ.ο.χ., για το άνοιγμα της ζύμης
Για το πασπάλισμα
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 30 γρ. κανέλα
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε
- Προσθέτουμε το αβγό, το ελαιόλαδο, το εκχύλισμα βανίλιας και το γάλα. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και όταν δεν μπορούμε πια να ανακατέψουμε το μείγμα, το πλάθουμε με τα χέρια μας.
- Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας και ανοίγουμε το ζυμάρι με τα χέρια σε πάχος 1-1,5 εκ.
- Παίρνουμε δύο στρογγυλά κουπάτ με διάμετρο 10 εκ. και 2 εκ. Κόβουμε όλο το ζυμάρι με το κουπάτ 10 εκ. ώστε να δημιουργήσουμε τα donuts και με το κουπάτ 2 εκ. κάνουμε μια τρύπα στη μέση. Εάν δεν έχουμε κουπάτ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια κούπα και την τρύπα στη μέση να τη δημιουργήσουμε με τα δάχτυλά μας.
- Τηγανίζουμε τα donuts σε 2 δόσεις για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να χρυσαφίσουν και να φουσκώσουν.
- Παράλληλα σε ενα μπολ ανακατεύουμε την κανέλα με τη ζάχαρη.
- Αφαιρούμε τα donuts από το τηγάνι και τα ρίχνουμε στο μπολ με την κανέλα και τη ζάχαρη. Πασπαλίζουμε καλά και τις 2 πλευρές.
- Σερβίρουμε.