Περιμέναμε πως και πως να γίνει διάλειμμα για να πάρουμε την μπουγάτσα από το κυλικείο του σχολείου, αυτές οι γλυκιές αμαρτίες με τον λουκουμά μαζί, που μας έχουν μείνει αξέχαστες…

Λένε πως οι ωραιότερες μπουγάτσες είναι της Θεσσαλονίκης, εγω πάλι νομίζω ότι ωραιότερη από την μπουγάτσα του Κιρκόρ στην πλατεία των λιονταριών του Ηρακλείου, δεν έχω ξαναφάει.

Ας επιχειρήσουμε όμως μια σπιτική που μπορεί να μην φτάνει τις άλλες δυο, αλλά τις πλησιάζει με αξιοπρέπεια.

Τι θα χρειαστούμε… ένα πακέτο φύλλο κρούστας, ένα φλυτζάνι βούτυρο λευκό, λιωμένο χωρίς να καίει για τα φύλλα και ένα φλυτζάνι για την κρέμα, ενάμιση λίτρο φρέσκο γάλα, δυο φλυτζάνια σιμιγδάλι ψιλό, δυο φλυτζάνια ζάχαρη, δυο βανίλιες, πολύ λίγο αλάτι, κανέλα και ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα.

Για την κρέμα τώρα, βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το αλάτι, το βούτυρο θα το βάλουμε στο τέλος, τ αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια λεία κρέμα, μόλις γίνει η κρέμα την κατεβάζουμε από το μάτι της κουζίνας και προσθέτουμε το βούτυρο που το ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί με την κρέμα.
Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο ταψάκι με το λιωμένο βούτυρο και στρώνουμε πέντε φύλλα σταυρωτά ώστε να περισσεύει απ όλες τις πλευρές του ταψιού αρκετό φύλλο, εννοείται ότι βουτηρώνουμε και αυτά που περισσεύουν.

Αμέσως μετά αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν, μετά στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα πέντε φύλλα αφού τα βουτυρώσουμε ενδιάμεσα, τα φύλλα που εξέχουν απ το ταψί τα διπλώνουμε με προσοχή κάτω απ την μπουγάτσα, να φαίνεται από παντού κλειστή.
Βουτυρώνουμε και την επιφάνεια της μπουγάτσας και την ψήνουμε σε ζεστό φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει το φύλλο από πάνω.

Την μπουγάτσα την κόβουμε ζεστή και την σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.