«Ίντα ψήνεις και μυρίζει; κεντανέ με κερεβίζι»…

Κρήτη το μεγαλείο σου, αυτό το φαγητό το πρωτόφαγα στην Κρήτη, το φτιάχνουν κι αλλού σίγουρα, όμως ο τρόπος που το φτιάχνουν εδώ στην Κρήτη είναι νομίζω μοναδικός, μελίγα υλικά και τελικά νομίζω πως το μυστικό της κρητικής κουζίνας είναι ότι οι γεύσεις μένουν αυθεντικές.

Ας το φτιάξουμε…

Θα χρειαστούμε χοιρινό χωρίς κόκκαλο, μερικά πράσα, λάχανο, λίγο σέλινο, αλατοπίπερο, λάδι, ντομάτες τριμμένες, μισό ποτήρι του νερού κρασί, ότι έχετε, εγώ έβαλα κι ένα κύβο ζελέ μυρωδικών.

Βάζουμε αρχικά το κρέας με το λάδι να το τσιγαρίσουμε απ όλες τους τις μεριές ν αλλάξει χρώμα, το σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε λίγο νεράκι και το αφήνουμε να βράσει, στην Κρήτη λένε να ψηθεί, είτε είναι στην κατσαρόλα, είτε είναι στον φούρνο το φαγητό, «ιντάψησεςσημερο;» λένε…

Όταν κοντεύει το κρέας ρίχνουμε τα πράσα, το σέλινο και το λάχανο που τα έχουμε χοντροκόψει, τις ντομάτες, τον κύβο,αλατοπιπερώνουμε, συμπληρώνουμε πολύ λίγο νερό γιατί όλα βγάζουν νερό και αφήνουμε να ψηθούν όλα μαζί και σε λίγη ώρα είναι έτοιμο.

Αυτό το φαγητό σερβίρεται μόνο με άσπρα τυριά, φρέσκο ψωμί και κρασάκι του γούστου σας.

Επίσης του πάει πολύ το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Σημειώνω ότι τι ποσότητες τις καθορίζετε εσείς ανάλογα με το πόσοι τρώτε.