Υλικά


  • 1250 γρ. γάλα πλήρες
  • 70 γρ. ζάχαρη καστανή ή 1/2 φλιτζάνι μέλι
  • 170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 γρ. φουντούκια
  • 100 γρ. σταφίδα μαύρη ή κράνμπερις
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 4 αβγά

Για το φύλλο:

  • 1/2 πακέτο (6 τμχ) φύλλα κρούστας
  • 100 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 1 αβγό + 1 κουτ. σούπας νερό (χτυπημένα)

Οδηγίες παρασκευής

  • Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα ή στις αντιστάσεις. Παράλληλα, σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέτετε το γάλα, τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και ζεσταίνετε σε μέτρια θερμοκρασία. Μαγειρεύετε για περίπου 2 – 3 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι γίνει μια κρέμα πηχτή όπως αυτή του γαλακτομπούρεκου.
  • Σε ένα multi προσθέτετε τα φουντούκια και το κράνμπερις και αλέθετε ελαφρώς. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την εστία, προσθέτετε την κουβερτούρα (σε κομμάτια), το βούτυρο και τα φουντούκια και ανακατεύετε καλά. Μόλις ομογενοποιήθεί το μίγμα, προσθέτετε τα αβγά (που τα έχουμε χτυπήσει σε ένα μπολ) ανακατεύοντας γρήγορα.
  • Βουτυρώνετε και πασπαλίζετε με σιμιγδάλι ένα ταψί ή πυρέξ περίπου 25 x 35 εκ. και απλώνετε ομοιόμορφα το πρώτο φύλλο κρούστας. Βουτυρώνετε καλά και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Τέλος, αδειάζετε την κρέμα και απλώνετε ομοιόμορφα. Τυλίγετε τα φύλλα κρούστας στο εσωτερικό του ταψιού.Με ένα πινέλο αλείφετε το αβγό στην επιφάνεια της κρέμας και ψήνετε στο φούρνο για 40 – 45 λεπτά.
  • Αφήνετε τη γαλατόπιτα να κρυώσει για τουλάχιστον 1.30 ώρα, έτσι ώστε να μπορέσετε να την κόψετε χωρίς να διαλυθεί.



Καλή απόλαυση!