ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Πριν 26 λεπτά
Πεντανόστιμη συνταγή για γιουβαρλάκια με αυγολέμονο
Τα γιουβαρλάκια είναι Τούρκικο φαγητό και φυσικά η ονομασία του.
Σημαίνει στρογγυλός, και περιγράφει ουσιαστικά μπαλάκια στρογγυλά από κομματάκια κρέας σε μια πηχτή σούπα αυγολέμονο, με την Τουρκική λέξη να είναι yuvarlak, το γιουβαρλάκι!!
Αγαπημένο φαγητό, μικρών και μεγάλων…
Για να το φτιάξουμε λοιπόν θα χρειαστούμε κιμά, ρύζιΚαρολίνα, μαιδανό, αλατοπίπερο, ένα αυγό και λίγο λάδι, αν σας αρέσει και ένα μικρό ξερό κρεμμύδι.
Την ποσότητα των υλικών την καθορίζετε εσείς, αυτό πάντως που θα σας περιγράψω, είναι για μισό κιλό κιμά.
Βάζουμε τον κιμά σε ένα βαθύ μπολ και ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά, ένα φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι, αλατοπίπερο, το αυγό, λίγο λάδι, το κρεμμύδι περασμένο απ το μούλτι και ψιλοκομμένο μαιδανό…
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια λεία μάζα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, δέκα λεπτά.
Τώρα, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ανάλογο νερό, με λίγο μαιδανό ψιλοκομμένο και λίγο αλατοπίπερο να βράσει..
Εν τω μεταξύ εμείς, κάνουμε τον κιμά που έχει ξεκουραστεί, στρογγυλά μπαλάκια.
Μόλις το νερό πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα ένα ένα τα μπαλάκια μας και μισό φλιτζάνι ακόμη ρύζι μέσα στο νερό που βράζει, ανακατεύουμε ελαφρά και χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας ένα βαθμό, για να βράσουν τα γιουβαρλάκια μας ομαλά, χωρίς να σπάσουν.
Στην αρχή και για λίγα λεπτά ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσει το ρύζι, για ένα δυο λεπτά, σιγά σιγά…
Μόλις είναι έτοιμα, περίπου είκοσι λεπτά με μισή ώρα θέλουνε, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Για το αυγολέμονο θα χρειαστούμε δυο αυγά και τρία μέτρια λεμόνιαη δυο μεγάλα.
Βάζουμε μέσα στο μούλτι τα αυγά και τον χυμό των λεμονιών και τα χτυπάμε τρία λεπτά, αμέσως μετά, ρίχνουμε με μια κουτάλα ζουμί από τα έτοιμα γιουβαρλάκια μας και ξαναχτυπάμε καλά για ένα λεπτό.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα μας και ανακατεύουμε με πολύ σεβασμό…
Τα γιουβαρλάκια μας είναι έτοιμα, αν σας αρέσει πολύ το πιπέρι όπως εμένα, τρίβετε από πάνω με τον μύλο λίγο και σερβίρετε…
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη…
Σημαίνει στρογγυλός, και περιγράφει ουσιαστικά μπαλάκια στρογγυλά από κομματάκια κρέας σε μια πηχτή σούπα αυγολέμονο, με την Τουρκική λέξη να είναι yuvarlak, το γιουβαρλάκι!!
Αγαπημένο φαγητό, μικρών και μεγάλων…
Για να το φτιάξουμε λοιπόν θα χρειαστούμε κιμά, ρύζιΚαρολίνα, μαιδανό, αλατοπίπερο, ένα αυγό και λίγο λάδι, αν σας αρέσει και ένα μικρό ξερό κρεμμύδι.
Την ποσότητα των υλικών την καθορίζετε εσείς, αυτό πάντως που θα σας περιγράψω, είναι για μισό κιλό κιμά.
Βάζουμε τον κιμά σε ένα βαθύ μπολ και ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά, ένα φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι, αλατοπίπερο, το αυγό, λίγο λάδι, το κρεμμύδι περασμένο απ το μούλτι και ψιλοκομμένο μαιδανό…
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει μια λεία μάζα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί, δέκα λεπτά.
Τώρα, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ανάλογο νερό, με λίγο μαιδανό ψιλοκομμένο και λίγο αλατοπίπερο να βράσει..
Εν τω μεταξύ εμείς, κάνουμε τον κιμά που έχει ξεκουραστεί, στρογγυλά μπαλάκια.
Μόλις το νερό πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα ένα ένα τα μπαλάκια μας και μισό φλιτζάνι ακόμη ρύζι μέσα στο νερό που βράζει, ανακατεύουμε ελαφρά και χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας ένα βαθμό, για να βράσουν τα γιουβαρλάκια μας ομαλά, χωρίς να σπάσουν.
Στην αρχή και για λίγα λεπτά ανακατεύουμε για να μην μας κολλήσει το ρύζι, για ένα δυο λεπτά, σιγά σιγά…
Μόλις είναι έτοιμα, περίπου είκοσι λεπτά με μισή ώρα θέλουνε, ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Για το αυγολέμονο θα χρειαστούμε δυο αυγά και τρία μέτρια λεμόνιαη δυο μεγάλα.
Βάζουμε μέσα στο μούλτι τα αυγά και τον χυμό των λεμονιών και τα χτυπάμε τρία λεπτά, αμέσως μετά, ρίχνουμε με μια κουτάλα ζουμί από τα έτοιμα γιουβαρλάκια μας και ξαναχτυπάμε καλά για ένα λεπτό.
Ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα μας και ανακατεύουμε με πολύ σεβασμό…
Τα γιουβαρλάκια μας είναι έτοιμα, αν σας αρέσει πολύ το πιπέρι όπως εμένα, τρίβετε από πάνω με τον μύλο λίγο και σερβίρετε…
Καλή επιτυχία και καλή όρεξη…