Η πιο ζουμερή συνταγή για γαρίδες γιουβέτσι
Ένα ελαφρύ πιάτο για το τραπέζι σας
Υλικά:
1 κιλό γαρίδες μέτριες
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
4 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια / 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 φύλλο δάφνης
πάπρικα γλυκιά
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
1 φλιτζάνι του καφέ ούζο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
200 γραμ. φέτα τριμμένη
μαιντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τις γαριδες αφήνοντας μόνο την ουρά τους και αφαιρώντας το μαύρο εντεράκι. Τις πλένετε καλά, τις στραγγίζετε και τις κρατάτε στο ψυγείο. Βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σωτάρετε τα κεφάλια των γαρίδων. Σβήνετε με το κονιάκ, προσθέτετε ένα ποτήρι ζεστό νερό και σιγοβράζετε για 30 λεπτά. Σουρώνετε τον ζωμό και τον κρατάτε σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα άλλο σκεύος ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο, τη δάφνη, το βασιλικό και το ζωμό από τα κεφάλια των γαρίδων και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι και προσθέτετε τις γαρίδες. Σωτάρετε για μερικά λεπτά, ρίχνετε αλάτι κα πάπρικα εν συνεχεία σβήνετε με το ούζο, το οποίο ανάβετε προσεκτικά με σπίρτο για να φλαμπαριστούν οι γαρίδες. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας και τα αφήνετε να πάρουν μια ελαφριά βράση. Αδειάζετε τις γαρίδες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνετε από πάνω την τριμμένη φέτα και ψήνετε σε δυαντό γκρίλ στους 240ο ώσπου το φαγητό να δημιουργήσει μια ροδοκόκκινη κρούστα. Σερβίρετε το γιουβέτσι ζεστό μόλις βγεί από το φοήυρνο, πασπαλίζοντας τον ψιλοκομμένο μαιντανό.
1 κιλό γαρίδες μέτριες
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
4 ντομάτες κομμένες σε κυβάκια / 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 φύλλο δάφνης
πάπρικα γλυκιά
1 κουταλιά της σούπας κονιάκ
1 φλιτζάνι του καφέ ούζο
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
200 γραμ. φέτα τριμμένη
μαιντανός ψιλοκομμένος
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Καθαρίζετε τις γαριδες αφήνοντας μόνο την ουρά τους και αφαιρώντας το μαύρο εντεράκι. Τις πλένετε καλά, τις στραγγίζετε και τις κρατάτε στο ψυγείο. Βάζετε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σωτάρετε τα κεφάλια των γαρίδων. Σβήνετε με το κονιάκ, προσθέτετε ένα ποτήρι ζεστό νερό και σιγοβράζετε για 30 λεπτά. Σουρώνετε τον ζωμό και τον κρατάτε σε ένα κατσαρολάκι. Σε ένα άλλο σκεύος ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σωτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτετε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο, τη δάφνη, το βασιλικό και το ζωμό από τα κεφάλια των γαρίδων και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει μέχρι να δέσει. Ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε τηγάνι και προσθέτετε τις γαρίδες. Σωτάρετε για μερικά λεπτά, ρίχνετε αλάτι κα πάπρικα εν συνεχεία σβήνετε με το ούζο, το οποίο ανάβετε προσεκτικά με σπίρτο για να φλαμπαριστούν οι γαρίδες. Προσθέτετε τη σάλτσα ντομάτας και τα αφήνετε να πάρουν μια ελαφριά βράση. Αδειάζετε τις γαρίδες σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ρίχνετε από πάνω την τριμμένη φέτα και ψήνετε σε δυαντό γκρίλ στους 240ο ώσπου το φαγητό να δημιουργήσει μια ροδοκόκκινη κρούστα. Σερβίρετε το γιουβέτσι ζεστό μόλις βγεί από το φοήυρνο, πασπαλίζοντας τον ψιλοκομμένο μαιντανό.