Μοσχάρι Καλόγερος: Μια υπέροχη παραδοσιακή συνταγή Νάξου
Με ξινομυζήθρα και γραβιέρα Νάξου
Υλικά
4 φέτες μοσχάρι κιλότο ή στρογγυλό2 μεγάλες μελιτζάνες (φλάσκες)
1 μεγάλη ντομάτα
4 φέτες ½ εκ. πάχους φέτα ή ξυνομυζήθρα
4 φέτες ½ εκ. πάχους γραβιέρα Νάξου( ή άλλη γραβιέρα ή ένταμ)
1 κρεμμύδι
½ κουτί ντοματοχυμό
ελαιόλαδο
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
2 φύλλα δάφνης
ελάχιστη κανέλα τριμμένη
αλάτι , πιπέρι
Εκτέλεση
Αφαιρούμε τη φλούδα από την μελιτζάνα ,κόβουμε κατά μήκος στα 2, τις αλατίζουμε καλά και τις αφήνουμε σ΄ ένα στραγγιστό να βγάλουν τα υγρά τους και να ξεπικρίσουν 1-2 ώρες. Σοτάρουμε στο λάδι τις φέτες μοσχαριού(κάθε φέτα μια μερίδα), στην συνέχεια το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σβήνουμε με το κρασί. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, δάφνη, ντοματοχυμό, λίγο νερό και βράζουμε στη χύτρα 30 – 40 λεπτά έως ότου μαλακώσει το κρέας. Εάν το μαγειρεύουμε σε κανονική κατσαρόλα βάζουμε περισσότερο νερό και το αφήνουμε 1ώρα και 15 λεπτά.
Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις στύβουμε να βγάλουν και τα υπόλοιπα υγρά τους, τις χαράζουμε ελαφριά χιαστί και τις τηγανίζουμε σε τηγάνι με ελαιόλαδο που έχει κάψει. Τις βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και τις αλατίζουμε λίγο. Σ΄ ένα ταψί ή πυρέξ τοποθετούμε τα 4 κομμάτια από τις μελιτζάνες, πάνω σε κάθε κομμάτι βάζουμε φέτα τυρί, μια μερίδα μοσχάρι, 1 στρογγυλή κομμένη ντομάτα πάχους ½ εκ., επάνω την γραβιέρα και πασπαλίζουμε με ελάχιστη κανέλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.