Υλικά

1 κοτόπουλο
2 μέτρια κρεμμύδια
2 καρότα
2 κλωνάρια σέλινο
1 ολόκληρο βολβό σκόρδο
ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
1 λεμόνι
ένα μικρό ματσάκι με φρέσκο θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και μερικά φύλλα δάφνης, δεμένα όλα μαζί με κλωστή

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 240οC. Πλένετε καλά τα λαχανικά χωρίς να τα ξεφλουδίσετε και τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια. Σπάτε το βολβό του σκόρδου και παίρνετε τις σκελίδες ακαθάριστες. Τοποθετείτε τα λαχανικά με το σκόρδο στo κέντρο ενός μεγάλου ταψιού και περιχύνετε με αρκετό ελαιόλαδο. Εν συνεχεία, περιχύνετε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε καλά σε όλα τα σημεία. Τρυπάτε το λεμόνι παντού με ένα μαχαιράκι.

Τοποθετείτε το λεμόνι μέσα στη κοιλότητα του κοτόπουλου, μαζί με το μπουκετάκι βοτάνων. Τοποθετείτε το κοτόπουλο προσεκτικά πάνω από τα λαχανικά στο ταψί, το βάζετε στο φούρνο, χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 200οC και ψήνετε το κοτόπουλο για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Στην μισή περίπου ώρα ψησίματος περιχύνετε το κοτόπουλο με τα υγρά του και αν τα λαχανικά δείχνουν ότι αρχίζουν να καίγονται προσθέστε λίγο νερό στο ταψί.

Όταν ψηθεί το κοτόπουλο αφαιρείτε το ταψί από το φούρνο και το τοποθετείτε σε μια πιατέλα. Σκεπάζετε το κοτόπουλο και το αφήνετε για ένα τέταρτο. Κόβετε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίερετε.