Κοτόσουπα αυγολέμονο: Η πιο αγαπημένη σούπα
Θα τη φτιάξετε εύκολα και με απλά υλικά
Υλικά
2 κ.σ. ελαιόλαδο1 φλ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι
5 φλ. ζωμό κοτόπουλου + 1 φλ. νερό
½ φλ. ρύζι
1 στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, σε κύβους
3 κ.σ. χυμό λεμονιού
3 αυγά, αλάτι
Φρέσκο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Βάζετε σε μια κατσαρόλα το νερό να βράσει και ρίχνετε το στήθος κοτόπουλο.Το αφήνετε να πάρει μια βράση. Καθώς βράζει βγάζει αφρό (λίπος του κοτόπουλου).Το αφαιρείτε με μια κουτάλα.Αφαιρείτε το κοτόπουλο και το κόβετε σε μικρά κομματάκια.Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, μέχρι να γίνουν μαλακά και ημιδιαφανή για 4-5 λεπτά.Όσο τα κρεμμύδια τηγανίζονται, σε μία άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε το ρύζι.Όταν τα κρεμμύδια είναι έτοιμα, προσθέτουμε το ζωμό κοτόπουλου και το νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράζουν, χωρίς το καπάκι.
Όταν το ρύζι έχει σχεδόν γίνει – είναι σφιχτό, αλλά μαγειρεμένο – στραγγίζουμε το βραστό νερό και προσθέτουμε το κριθαράκι ή το ρύζι με το ζωμό κοτόπουλου.Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο στήθος κοτόπουλο στην κατσαρόλα και το αφήνουμε 5-8 λεπτά. Δεν ξεχνάμε να δοκιμάσουμε τη σούπα αν έχει αλάτι.
Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Χτυπώντας ελαφρά συνεχώς, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Θα χρειαστεί να μετριάσουμε τα αυγά πριν προσθέσουμε το αυγολέμονο στη σούπα. Χρειάζονται και τα δύο χέρια για να το κάνουμε αυτό. Με το ένα χέρι, χτυπάμε ελαφρά το αυγολέμονο. Με το άλλο, σιγά-σιγά ρίχνουμε με μια κουτάλα καυτό ζωμό. Αυτό θα χρειαστεί να το κάνουμε δύο φορές, ενώ μπορεί να προσθέσουμε κι άλλο ζωμό, ανάλογα πως θέλουμε τη σούπα μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά τη σούπα. Χτυπάμε τη σούπα με το ένα χέρι, ενώ περιχύνουμε το αυγολέμονο με το άλλο. Σερβίρουμε, γαρνιρίζοντας με μαϊντανό.