Σαρακοστιανά: Θράψαλα κοκκινιστά με φασολάκια
Ένα λαδερό πιάτο που αγαπάμε
Υλικά
2 κιλά θράψαλα1 κιλό φασολάκια φρέσκα
8 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
4 κουταλιές της σούπας τοματοπολτό
3 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
Λίγο μελάνι από τα καλαμάρια (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια κάτω από άφθονο κρύο νερό, αφαιρώντας τη μεμβράνη από το κυρίως σώμα και τα ξεπλένουμε καλά. Κρατάμε πριν τα ξεπλύνουμε λίγο μελάνι (προαιρετικά).
Αφού καθαρίσουμε τα κρεμμύδια, τα ψιλοκόβουμε. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα καλαμαράκια για να τσιγαριστούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 10-12 λεπτά.
Τέλος ρίχνουμε τον τοματοπολτό, αλάτι και πιπέρι και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε τα φασολάκια και ένα ακόμα ποτήρι νερό χλιαρό. Ανακινούμε τη κατσαρόλα κουνώντας τη από τα χερούλια και ρίχνουμε το μελάνι (προαιρετικά).
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου μισή ώρα.