Γιαννιώτικο αρνάκι γιουβέτσι
Ένα υπέροχο φαγητό
Υλικά
1 ½ κιλό αρνάκι1 μέτριο κρεμμύδι
½ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια του τσαγιού συμπυκνωμένος χυμός τομάτας
4 φλιτζάνια του τσαγιού κριθαράκι ή χυλοπίτες
6 σκελίδες σκόρδο
αλάτι, πιπέρι
γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας, το κόβουμε σε μερίδες, το αλατοπιπερώνουμε και το βάζουμε σε αντικολλητικό ταψί.
Τρίβουμε στον τρίφτη ένα κρεμμύδι και το βάζουμε κι αυτό στο ταψί μαζί με το ελαιόλαδο το σκόρδο τριμμένο και τον συμπυκνωμένο χυμό τομάτας.
Προσθέτουμε το ανάλογο νερό και το βάζουμε στο φούρνο. Μετά από 1 ½ ώρα περίπου, όταν το κρέας μαλακώσει καλά, προσθέτουμε 12 φλιτζάνια του τσαγιού νερό (αν χρησιμοποιήσουμε χυλοπίτες θα βάλουμε 8 φλιτζάνια του τσαγιού νερό).
Όταν το νερό βράσει, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε ελαφρά, αρκετά συχνά τα 3 πρώτα λεπτά.
Μετά από 10 περίπου λεπτά το φαγητό είναι έτοιμο.
Ραίνουμε με γραβιέρα τριμμένη (προαιρετικά).