Υλικά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΟΥΣΤΑ:
1 1/4 φλιτζάνι αλεύρι
1/4 φλιτζανιού αμύγδαλα σε σκόνη
1/4 φλιτζανιού σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
110 γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
1 αυγό
1-2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό

ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΡΝΙΤΟΥΡΑ:
2 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
250 γραμμ. φράουλες φρέσκες, κομμένες στα τέσσερα (πλυμένες και σκουπισμένες)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ:
500 γραμμ. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
400 γραμμ. σοκολάτα με περισσότερη από 60% περιεκτικότητα σε κακάο,
θρυμματισμένη
1 κ.σ. βούτυρο

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα αλεσμένα αμύγδαλα, τη σκόνη κακάο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Αναμειγνύουμε το βούτυρο στο μείγμα αλευριού, χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ ζύμης, ένα πιρούνι ή ένα μίξερ, μέχρι το μείγμα να γίνει χοντρά ψίχουλα.

Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αυγό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό και το ανακατεύουμε μέσα στη ζύμη. Τυλίγουμε την ζύμη με μία πλαστική μεμβράνη, την πλάθουμε σε έναν δίσκο και τη βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή όλη την νύχτα.

Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ή πάνω στο πλαστικό περιτύλιγμα ανοίγουμε τη ζύμη σε έναν κύκλο με περίπου 4 εκατοστά να εξέχουν από τις πλευρές της ταρτιέρας όπου θα την βάλουμε. Σηκώνουμε τη ζύμη και την τοποθετούμε σε μία λαδωμένη ταρτιέρα 25 εκατοστών. Τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν από το ψήσιμο.

Τρυπάμε τη ζύμη με ένα πιρούνι και απλώνουμε πάνω από τη ζύμη μία λαδόκολλα. Γεμίζουμε με ξηρά φασόλια, ρύζι ή βάρη πιτών. Ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C. Αφαιρούμε τα βάρη και τη λαδόκολλα. Το βάζουμε πάλι στο φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά. Αφήνουμε την κρούστα να κρυώσει πριν τη βγάλουμε από την ταρτιέρα.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος να έρθει σε σημείο βρασμού. Βάζουμε τη σοκολάτα σε μπολ. Περιχύνουμε με την κρέμα. Σκεπάζουμε για 1'. Ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Προσθέτουμε το λικέρ και το βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα να γυαλίσει το μείγμα. Προσοχή: Αν δεν ζεστάνουμε καλά την κρέμα, η σοκολάτα δεν θα λιώσει και το μείγμα δεν θα πήξει. Αφήνουμε 10-15 να κρυώσει το μείγμα. Το αδειάζουμε σιγά-σιγά πάνω στη βάση. Βάζουμε στο ψυγείο. Σε 2-3 ώρες, ανάλογα με την ψύξη του ψυγείου που έχουμε, θα είναι έτοιμη.

Λίγο πριν σερβίρουμε, αφήνουμε την τάρτα για 10-15 σε θερμοκρασία δωματίου. Βουτάμε ένα μαχαίρι σε ζεστό νερό και ξεκολλάμε την τάρτα από τα τοιχώματα. Κόβουμε σε κομμάτια κατά τον ίδιο τρόπο (μαχαίρι σε ζεστό νερό). Γαρνίρουμε με τη μαρμελάδα φράουλας και τις φράουλες.