Υλικά για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

για περίπου 40 μικρά τεμάχια

Για τη ζύμη
200 γρ χυμός πορτοκαλιού
280 γρ ελαιόλαδο
600 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. του γλυκού σόδα
1/4 κουτ. του γλυκού κανέλα
1 πρέζα γαρύφαλλο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

Για το μέλωμα
Καρύδια χοντροκομμένα (προαιρετικά)
Μέλι

Για το σιρόπι
2 φλιτζάνια μέλι
2 φλιτζάνια νερό
ένα ξυλάκι κανέλας μελομακάρονα

Συνταγή για μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη

  • Ξεκινάμε με το σιρόπι για να το αφήσουμε να κρυώσει ώστε να βυθίσουμε μέσα του τα ζεστά μελομακάρονα.
  • Ζεσταίνουμε στην κατσαρόλα 2 φλιτζάνια μέλι και 2 φλιτζάνια νερό με 1 ξυλάκι κανέλα.
  • Σουρώνουμε τον αφρό και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για περίπου δέκα λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι.
  • Δεν θα γίνει εντελώς παχύρρευστο μιας και λείπει η ζάχαρη.
  • Εν συνεχεία φτιάχνουμε τη ζύμη για τα μελομακάρονα.
  • Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το χυμό του πορτοκαλιού και τη σόδα.
  • Τα αφήνουμε να αφρίσουν και προσθέτουμε και το ελαιόλαδο.
  • Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε με το χέρι.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζοντας απαλά το ανακάτεμα με το χέρι μας από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην “κορδώσει” η ζύμη μας.
  • Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρές στρογγυλές μπάλες και τις πιέζουμε με την παλάμη μας προς τα κάτω.
  • Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε μια λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 30 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
  • Αφήνουμε τα μελομακάρονα να κρυώσουν.
  • Ραντίζουμε με το μέλι και πασπαλίζουμε με τα καρύδια.