Υλικά για κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και αμύγδαλο

(για περίπου 50 σχετικά μεγάλους κουραμπιέδες)

2 κούπες ελαιόλαδο άριστης ποιότητας
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αμύγδαλα
½ κούπα ρακή ή κονιάκ (ή ανάμεικτα)
1 κοφτή κουταλιά κανέλα σκόνη
½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη (εναλλακτικά ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού)
1 φακελάκι μπέικιν (3½ κουταλάκια)
περίπου 5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμαή σοκολάτα κουβερτούρα

Συνταγή για κουραμπιέδες με ελαιόλαδο και αμύγδαλο

  • Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα στο τηγάνι μέχρι να μυρίσουν ανακατεύοντας συνεχώς για να μη καούν (αυτό γίνεται πιο εύκολα αλλά πιο αργά στον φούρνο).
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και τα κόβουμε σε 3 ή σε 4 κομμάτια.
  • Βάζουμε σε μπολ ανάμειξης το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε αρκετή ώρα με το χέρι ή με το μίξερ μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη και να αποκτήσει κρεμώδη υφή το μείγμα (μου πήρε 15 λεπτά με το μίξερ χειρός).
  • Προσθέτουμε το ποτό και τα μυρωδικά , ανακατεύουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι.
  • Στην 1η κούπα βάζουμε και το μπέικιν.
  • Μετά την 4η κούπα είμαστε πιο προσεκτικοί γιατί μπορεί να μην πάρει ολόκληρη την 5η κούπα η ζύμη μας.
  • Πρέπει να έχουμε μια ζύμη σχετικά σφικτή αλλά εύπλαστη.
  • Αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στα σχήματα που θέλουμε.
  • Παίρνουμε ζυμαράκι στο μέγεθος ενός μεγάλου καρυδιού και τους πλάθουμε στρογγυλούς ή τριγωνικούς.
  • Κάνουμεκαι μια λακουβίτσα στη μέση για να «καθίσει», λέει, η ζάχαρη, αν και μάλλον εξαφανίζεται στο ψήσιμο. Τους αραδιάζουμε σε ταψί και τους ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-35 λεπτά (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα).
  • Όταν είναι έτοιμοι, τους αφήνουμε να σταθούν για 5 λεπτά και τους πασπαλίζουμε με ελάχιστη άχνη χωρίς να τους βγάλουμε από το ταψί (εκτός από εκείνους που θέλουμε να καλύψουμε με σοκολάτα).
  • Όταν κρυώσουν εντελώς, ολοκληρώνουμε το πασπάλισμα βάζοντάς τους λίγους-λίγους σε επιφάνεια που έχουμε πασπαλίσει με άχνη και κοσκινίζοντας πάνω τους αρκετή ακόμη.
  • Τους φυλάσσουμε σε μπολ που κλείνει καλά βάζοντας ανάμεσά τους λαδόκολα (ή χαρτί ψησίματος). Αν τους θέλουμε σοκολατένιους, λιώνουμε σε μπεν μαρί κουβερτούρα με λίγο ελαιόλαδο και τους βουτάμε.
  • Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τους βγάζουμε σε λαδόκολα και, όταν κρυώσουν εντελώς, τους ξεκολάμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.