Υλικά ψητά κάστανα με αλάτι και δενδρολίβανο

για 2-4 άτομα
500 γρ. κάστανα για φούρνο
θαλασσινό αλάτι (ιδανικά ανθός αλατιού)
φρέσκο δενδρολίβανο, κομμένο σε φουντίτσες

Συνταγή για ψητά κάστανα με αλάτι και δενδρολίβανο

  • Πλένουμε τα κάστανα και τα στραγγίζουμε καλά. Τα στεγνώνουμε με πετσέτα.
  • Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε έναν σταυρό στη βάση του κάθε κάστανου.
  • Είναι σκληρά οπότε θα πρέπει να επιμείνουμε να χαραχτούν σωστά ώστε να ψηθούν όπως πρέπει αλλά και να γίνει μετά το καθάρισμά τους πολύ-πολύ εύκολο. Όταν τα χαράζουμε στόχος είναι να χαράξουμε μόνο τη φλούδα τους και όχι τον ίδιο τον καρπό.
  • Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα. Τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να κοχλάζει προσθέτουμε τα κάστανα, λίγο αλάτι και 2 φουντίτσες δενδρολίβανου (έτσι θα πάρουν μια πρώτη γεύση).
  • Βράζουμε για 10 λεπτά και σουρώνουμε. Τα κάστανα δεν θα έχουν ακόμα μαλακώσει κανονικά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε 10 λεπτά να στεγνώσουν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C. Βάζουμε τα κάστανα σε ταψάκι, προσθέτουμε από πάνω λίγο αλάτι και ανάμεσά τους 5-6 φουντίτσες δενδρολίβανου.
  • Τα τοποθετούμε στη μεσαία σχάρα του φούρνου και τα ψήνουμε για 30 λεπτά περίπου.
  • Στο ενδιάμεσο τα ανακατεύουμε ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
  • Όταν είναι έτοιμα θα έχουν πάρει χρώμα και θα μοσχομυρίζουν.
  • Τα αφήνουμε να κρυώσουν για 5-10 λεπτά ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε με τα χέρια για να τα καθαρίσουμε.