Μοσχάρι κοκκινιστό με γραβιέρα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Μια υπέροχη συνταγή, ειδικά αν συνοδεύεται με πατάτες τηγανητές, ρύζι ή μακαρόνια
    Υλικά για μοσχάρι κοκκινιστό με γραβιέρα
- 1 ½ κιλό μοσχάρι ψαχνό κομμένο σε μικρά τετράγωνα κομμάτια
 - 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξίδι (προαιρετικά)
 - 1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
 - 1 φλιτζάνι του τσαγιού άσπρο κρασί
 - 3-4 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός
 - 1 κεφάλι σκόρδο
 - 1 μεγάλο κρεμμύδι
 - 1 φύλλο δάφνης
 - 2-3 γαρίφαλα
 - 1 ξύλο κανέλλας
 - ½ κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
 - 1 φλιτζάνι του τσαγιού γραβιέρα κομμένη σε κύβους
 - Αλάτι, πιπέρι
 
Συνταγή για μοσχάρι κοκκινιστό με γραβιέρα
- Πλένουμε το μοσχάρι και το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια.
 - Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας από όλες τις πλευρές.
 - Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ρίγανη, ανακατεύουμε και τα σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι.
 - Στη συνέχεια, προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστεί τα κρέας και όλα τα υπόλοιπα υλικά: το φύλλο δάφνης, τα γαρίφαλα, το ξύλο κανέλλας, αλάτι, πιπέρι και τον τοματοπολτό και ανακατεύουμε.
 - Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σε χαμηλή θερμοκρασία για 1 ½ ώρα περίπου, μέχρι να πιει το ζουμί του και να μείνει με τη σάλτσα του.
 - 2-3 λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κύβους γραβιέρας και το αφήνουμε να πάρει μια βράση.
 - Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, ζυμαρικά ή άσπρο ρύζι σπυρωτό.
 
            
 En