Υλικά για βασιλόπιτα με ρούμι

Για το κέικ
  • 400γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 55γρ. ζάχαρη καστανή
  • 20γρ. κορν φλάουρ
  • ½ κoυτ. γλυκού αλάτι
  • ¼ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 220ml γιαούρτι στραγγιστό
  • 180ml κρέμα γάλακτος
  • 60ml μαύρο ρούμι
  • 1 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
  • 225γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400γρ. ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 2 κρόκους αβγών
Για το σιρόπι
  • 70γρ. βούτυρο, σε κομματάκια
  • 60ml νερό
  • 200γρ. ζάχαρη
  • ¼ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 180ml μαύρο ρούμι
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Συνταγή για βασιλόπιτα με ρούμι

  • Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το αλάτι και τη μαγειρική σόδα.
  • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος, το ρούμι και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια-χαμηλή ταχύτητα για 4-5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
  • Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέτουμε πρώτα το μίγμα γιαουρτιού και στη συνέχεια, τα αβγά και τους κρόκους, ένα-ένα, χτυπώντας καλά.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το μίγμα με το αλεύρι, χτυπώντας ίσα-ίσα για 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθεί.
  • Κλείνουμε το μίξερ, ανακατεύουμε απαλά το μίγμα με σπάτουλα και το ρίχνουμε σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα για κέικ διαμέτρου 26 εκ.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC στον αέρα, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.
  • Για να ελέγξουμε ότι το κέικ είναι έτοιμο, βυθίζουμε ένα μαχαίρι μέσα του και αν βγει καθαρό, έχει ψηθεί σωστά.
  • Οσο ψήνεται το κέικ, ετοιμάζουμε το σιρόπι.
  • Σε μέτρια κατσαρόλα, ανακατεύουμε το βούτυρο, το νερό, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ρούμι και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Ζεσταίνουμε σε θερμοκρασία βρασμού κι έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά, αφήνοντας να σιγοβράσει για 6-8 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 10 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
  • Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, για 40 λεπτά.
  • Τυλίγουμε ένα γούρι ή νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και το βάζουμε στο κάτω μέρος του κέικ.
  • Σκουπίζουμε το εσωτερικό της φόρμας στην οποία ψήσαμε το κέικ και ξαναεφαρμόζουμε προσεκτικά το κρύο κέικ μέσα.
  • Τρυπάμε το κέικ (μέσα στη φόρμα) με μια οδοντογλυφίδα.
  • Περιχύνουμε με το σιρόπι (λίγο-λίγο) μέχρι να το πάρει όλο.
  • Αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι για 1 ώρα και ξανααναποδογυρίζουμε το σιροπιασμένο κέικ σε πιατέλα.