Υλικά για βασιλόπιτα με προζύμι

150 gr φυσικό προζύμι ενεργό και αναζωογονημένο,
180 gr γάλα,
180 gr ζάχαρη κρυσταλλική,
2 αυγά,
1 κρόκο αυγού,
1 γερή πρέζα αλάτι,
1 κ.γ. μαχλέπι,
1/2 κ.γ. μαστίχα Χίου κοπανισμένη,
1 κ.καφέ φυσικό εκχύλισμα βανίλιας,
450 gr αλεύρι δυνατό,
100 gr αλεύρι γοχ,
130 gr βούτυρο γάλακτος σε αλοιφώδη μορφή.

Για την επάλειψη
1 κρόκο αυγού,
1 κ.σ. γάλα.

Συνταγή για Βασιλόπιτα με προζύμι

  • Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Διαλύστε το προζύμι στο γάλα. Προσθέστε την ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά, τα μπαχαρικά και αναμείξτε.
  • Προσθέστε τα αλεύρια.
  • Δουλέψτε την ζύμη μέχρι να μαζευτεί σαν μπάλα γύρω από τον γάντζο του μίξερ.
  • Σταδιακά προσθέστε το βούτυρο σε κομματάκια, περιμένοντας να απορροφηθεί η ποσότητα που βάλατε πριν προσθέσετε την επόμενη.
  • Δουλέψτε την ζύμη πολύ καλά μέχρι να μαζευτεί γύρω από τον γάντζο ανάδευσης.
  • Μαζέψτε την ζύμη σε μία μπάλα, βάλτε την μέσα σε βουτυρωμένο, ευρύχωρο σκεύος, σκεπάστε το με διάφανη μεμβράνη, και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για όλη τη νύχτα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αν η θερμοκρασία στο σπίτι σας είναι κάτω από 20°C, καλό είναι να βάλετε την ζύμη σε χλιαρό μέρος (μέσα στο φούρνο μόνο με το λαμπάκι αναμμένο) για ένα δίωρο τουλάχιστον, ώστε να βοηθήσετε την ζύμωση.
  • Αδειάστε την ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, μαζέψτε την σε μπάλα και τοποθετήστε την σε βουτυρωμένο ταψί, διαμέτρου 28 εκ.
  • Τυλίξτε ένα νόμισμα σε αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το κάθετα μέσα στην ζύμη από το κάτω μέρος. Αφήστε την σε χλιαρό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (3 ώρες περίπου).
  • Ανάψτε τον φούρνο στους 175°C, στις αντιστάσεις.
  • Χτυπήστε τον κρόκο του αυγού με το γάλα και αλείψτε την επιφάνεια της βασιλόπιτας.
  • Αν θέλετε μπορείτε να στολίσετε με ξηρούς καρπούς (εγώ έβαλα μερικά αμύγδαλα) ή γκρανέλα ζάχαρης.
  • Ψήστε την βασιλόπιτα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  • Την διακόσμηση με royal icing την ολοκλήρωσα αφού κρύωσε τελείως η βασιλόπιτα.