Υλικά για βασιλόπιτα τσουρέκι

  • 500 γρ αλεύρι τσουρεκιού
  • 2 φακελάκια ξηρή μαγιά 
  • 100 γρ γάλα χλιαρό
  • 100 γρ βούτυρο (λιωμένο όχι καμένο)
  • 130 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 αυγά
  • 4 γρ μαχλέπι σκόνη
  • 2 γρ μαστίχα σκόνη
  • 6 γρ αλάτι
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλιαγια το στόλισμα
  • άχνη ζάχαρη, γλάσο σοκολάτας

Συνταγή για βασιλόπιτα τσουρέκι

  • Σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το αλάτι, το μαχλέπι, τη μαστίχα και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Στη συνέχεια προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το γάλα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε και αυτά στο μίγμα.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μία λεκάνη και ρίχνουμε τα 2 φακελάκια μαγιάς και το παραπάνω μείγμα.
  • Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
  • Ίσως χρειαστεί να πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι επιπλέον.
  • Σκεπάζουμε το μπολ με τη ζύμη, με βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 2-3 ώρες σε ζεστό σημείο.
  • Όταν φουσκώσει η ζύμη την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 28 εκ. και μεταφέρουμε μέσα την ζύμη.
  • Την πιέζουμε με τα χέρια μας σε όλο τα ταψί και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλη 1 ώρα περίπου, μέχρι να φουσκώσει.
  • Ψήνουμε στην μεσαία σχάρα στους 180°C για 45΄ περίπου έως ότου ροδίσει.
  • Κατά την διάρκεια του ψησίματος στο κάτω μέρος του φούρνου βάζουμε ένα ταψάκι με νερό για να διατηρηθεί η υγρασία της βασιλόπιτας.
  • Αφού κρυώσει την βγάζουμε από το ταψί και βάζουμε το φλουρί στο κάτω μέρος.
  • Την τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθεί.
  • Για το σερβίρισμα μπορούμε να την καλύψουμε με άχνη ζάχαρη και να γράψουμε με γλάσο σοκολάτας καλή χρονιά και να την στολίσουμε.