Υλικά για βασιλόπιτα με αμύγδαλα και ρόδι

Για ένα ταψάκι διαμέτρου 30 εκ.

  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 440 γρ. ζάχαρη
  • 5 αυγά
  • 150 ml γάλα
  • 1 σφηνάκι ουίσκι ή μπράντι
  • 100 ml ανθόνερο
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα και κομμένα μακρόστενα
  • αχνή ζάχαρη για το πασπάλισμα

Συνταγή για βασιλόπιτα με αμύγδαλα και ρόδι

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
  • Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι τμηματικά και ρίχνουμε εναλλάξ το γάλα, το μπράντι και το ανθόνερο.
  • Ανακατεύουμε με τα αμύγδαλα.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο γλυκό προσεκτικά, με κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω για να μη «σπάσει» η μαρέγκα.
  • Όταν ενωθούν καλά τα υλικά και το μίγμα γίνει λείο και ομοιογενές, το ρίχνουμε σε βουτυρωμένο και πασπαλισμένο με αλεύρι ταψάκι διαμέτρου 30εκ.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40 λεπτά ακόμη.
  • Για να δοκιμάσουμε αν ψήθηκε, βυθίζουμε στο γλυκό τη λάμα ενός μαχαιριού -αν βγει καθαρή είναι έτοιμο.
  • Βγάζουμε τη βασιλόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά και την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
  • Βάζουμε από την κάτω πλευρά το νόμισμα.
  • Όταν κρυώσει εντελώς, την πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και στολίζουμε την επιφάνεια με σπόρους ροδιού.