Υλικά για πουρέ γλυκοπατάτας

  • 1 κιλό γλυκοπατάτες
  • λίγο θυμάρι
  • 3 φέτες μπέικον
  • 100 γραμ. βούτυρο
  • 150 γραμ. κρέμα γάλακτος (ή γάλα)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Συνταγή για πουρέ γλυκοπατάτας

  • Πλένουμε τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους πολύ καλά να φύγει όλο το χώμα.
  • Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό και βράζουμε για περίπου 40΄ μέχρι να μαλακώσουν.
  • Τρυπάμε με πιρούνι κι αν είναι μαλακές, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Τις βγάζουμε αμέσως από το βραστό νερό.
  • Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και όσο είναι ακόμα ζεστές τις ξεφλουδίζουμε ή τις ανοίγουμε στη μέση και τραβάμε με κουτάλι την ψίχα τους.
  • Αν οι γλυκοπατάτες έχουν σκάσει στο βράσιμο, τότε καλό είναι, επειδή θα έχουν ρουφήξει υγρασία, να βάλετε την ψίχα τους για λίγο στο σουρωτήρι.
  • Αφαιρούμε τυχόν ίνες που βρίσκονται ανάμεσα στην φλούδα και στη σάρκα.
  • Τις βάζουμε σε μπολ και τις λιώνουμε με κουτάλα του πουρέ ή σύρμα ανάδευσης όσο είναι ζεστές.
  • Ο πουρές γλυκοπατάτας γίνεται λείος ακόμα και με ένα πιρούνι.
  • Σε αντικολλητική κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ροδίζουμε το μπέικον χωρίς λιπαρή ουσία για 2΄.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά (μέτρια), προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος ή το γάλα και αφήνουμε να βράσει για 2′. Προσθέτουμε στην κρέμα το βούτυρο καθώς και τον λιωμένο πουρέ γλυκοπατάτας.
  • Αλατοπιπερώνουμε ανακατεύοντας με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές, να γίνει λείος και βελούδινος.
  • Αρωματίζουμε με λίγο φρέσκο θυμάρι ή μοσχοκάρυδο.
  • Αν πρόκειται να σερβίρετε αργότερα, όσο ο πουρές γλυκοπατάτας είναι ζεστός, καλύψτε την επιφάνεια του με εφαπτόμενη μεμβράνη. Έτσι θα μείνει λείος.
  • Τον σερβίρουμε ζεστό. Ταιριάζει ιδανικά με χοιρινό, ψητή γαλοπούλα και αγριογούρουνο.