Υλικά για γλυκιά κολοκυθόπιτα

  • 500 γρ. πουρέ κολοκύθας (θα χρειαστεί μια κολοκύθα ενός κιλού)
  • 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1 κούπα σταφίδες
  • 1 φλιτζάνι σιμιγδάλι ψιλό 
  • 1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη
  • 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 2 φύλλα σφολιάτας (ή 2 φύλλα σφολιάτα κουρού)
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • άχνη ζάχαρη, για το σερβίρισμα

Συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα 


  • Κόβουμε στη μέση την κολοκύθα και αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες με μια μεταλλική κουτάλα.
  • Στη συνέχεια, τοποθετούμε τα 2 κομμάτια, με τη σάρκα προς τα πάνω σε μια λαδόκολλα, και ψήνουμε την κολοκύθα μέχρι να μαλακώσει η σάρκα. Το ψήσιμο μπορεί να διαρκέσει 30 έως 45 λεπτά.
  • Στη συνέχεια αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Με ένα κουτάλι απομακρύνουμε τη μαλακή πλέον σάρκα της κολοκύθας και την πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές.
  • Ζεσταίνουμε τον πουρέ κολοκύθας σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να εξατμιστεί το μεγαλύτερο μέρος του υγρού και ο πουρές να γίνει πηχτός.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις σταφίδες, το σιμιγδάλι, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο.
  • Ανακατεύουμε καλά και έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Στρώνουμε το ένα φύλλο σφολιάτας σε ένα ταψί (20*30 εκατοστά), αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει.
  • Απλώνουμε το μείγμα της κολοκύθας πάνω στη ζύμη και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο φύλλο ζύμης.
  • Αλείφουμε τη σφολιάτα με το χτυπημένο αυγό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
  • Απομακρύνομε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη.
  • Η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι έτοιμη για σερβίρισμα