Υλικά για κουνουπίδι ογκρατέν

  • 200 γρ. φέτα
  • 100 γρ. γραβιέρα
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 μεγάλο βιολογικό κουνουπίδι
  • 1 κουτί κρέμα γάλακτος
  • 3 κουταλιές βούτυρο και 1 κουταλιά για το ταψί
  • 75 ml γάλα
  • 5 κουταλιές αλεύρι σίτου (ή αλεύρι αμυγδάλου)
  • 1 αυγό χτυπημένο
Προαιρετικά συστατικά
  • μοσχοκάρυδο
  • σκόρδο (ψιλοκομμένο ή σε νιφάδες)
  • αλάτι
  • πιπέρι

Συνταγή για κουνουπίδι ογκρατέν

  • Το πρώτο βήμα για να φτιάξουμε κουνουπίδι ογκρατέν είναι να αφαιρέσουμε το κοτσάνι και να σπάσουμε το κουνουπίδι σε κομμάτια.
  • Τα πλένουμε καλά σε ένα μπολ γεμάτο κρύο νερό.
  • Ρίχνουμε μέσα σε αλατισμένο νερό τα κομμάτια του κουνουπιδιού και μόλις πάρει βράση τα αφήνουμε για 8 – 10 λεπτά.
  • Μόλις μαλακώσουν τα βγάζουμε από το νερό και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, για να βγάλουν όλα τα νερά τους.
  • Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο.
  • Μόλις λιώσει ρίχνουμε 1 – 2 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Ρίχνουμε έπειτα σταδιακά το γάλα και την κρέμα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε το χτυπημένο αβγό, τη φέτα, τη μισή γραβιέρα και τη μισή παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο , το αλάτι και το πιπέρι.
  • Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και τοποθετούμε μέσα τα κομμάτια κουνουπιδιού.
  • Αδειάζουμε μέσα την κρέμα και πασπαλίζουμε από πάνω με τα υπόλοιπα τυριά.
  • Ψήνουμε στο φούρνο για 20 – 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.