Κοτόσουπα: Η σούπα – «φάρμακο» για το κρυολόγημα
Με άφθονο λεμόνι
Μια κοτόσουπα είναι το πιο κατάλληλο φαγητό ενάντια στη γρίπη, καθώς και σε πολλές άλλες εποχιακές ιώσεις
Υλικά για κοτόσουπα
- 1 κοτόπουλο
- 3 λίτρα κρύο νερό
- 2 κρεμμύδια
- 1 καρότο
- 2 πατάτες
- 1 κλωνάρι σέλινο, χοντροκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- λίγοι κόκκοι πιπέρι
- αλάτι
- ½ - 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
- 2 αυγά (προαιρετικά)
- 1 λεμόνι
Συνταγή για κοτόσουπα
- Βάζετε το κοτόπουλο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε νερό και το βράζετε.
- Ενδιαμέσως ξαφρίζετε τη σούπα από τον αφρό της επιφάνειας.
- Στη συνέχεια προσθέτετε τα λαχανικά, το σέλινο, το θυμάρι και το πιπέρι και βγάζετε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο, δηλαδή να ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο.
- Βγάζετε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα μαζί με τα λαχανικά, αφήνετε στην κατσαρόλα μόνο το ζουμί και προσθέτετε το ρύζι και το αλάτι.
- Αφήνετε να μαλακώσει το ρύζι στη φωτιά για 20' περίπου.
- Κόβετε λίγη πατάτα και το καρότο σε κομματάκια για να τα χρησιμοποιήσετε, αν θέλετε, στο γαρνίρισμα (αλλιώς τα ρίχνετε όλα στο μπλέντερ).
- Ρίχνετε στο μπλέντερ τα υπόλοιπα λαχανικά (κρεμμύδια και πατάτες) με λίγο ζουμάκι και τα πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν αραιή κρέμα. (Το σέλινο το πετάτε).
- Προσθέτετε το πολτοποιημένο μείγμα στη σούπα μαζί με όσο ξεψαχνισμένο κοτόπουλο σε κομματάκια επιθυμείτε και ανακατεύετε.
- Σερβίρετε, προσθέτοντας λεμόνι και γαρνίροντας, αν θέλετε, με τους κύβους λαχανικών που κρατήσατε και πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Αν θέλετε αυγολέμονο, σε μπολ χτυπάτε τα ασπράδια, προσθέτετε τους κρόκους και τέλος το χυμό του λεμονιού, για να γίνει το αυγολέμονο.
- Ρίχνετε το αυγολέμονο κουταλιά κουταλιά στη σούπα ανακατεύοντας διαρκώς για να μη σας κόψει.