Υλικά για κοτόσουπα

  • 1 κοτόπουλο
  • 3 λίτρα κρύο νερό
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 καρότο
  • 2 πατάτες
  • 1 κλωνάρι σέλινο, χοντροκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • λίγοι κόκκοι πιπέρι
  • αλάτι
  • ½ - 1 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
  • 2 αυγά (προαιρετικά)
  • 1 λεμόνι

Συνταγή για κοτόσουπα

  • Βάζετε το κοτόπουλο σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτετε νερό και το βράζετε.
  • Ενδιαμέσως ξαφρίζετε τη σούπα από τον αφρό της επιφάνειας.
  • Στη συνέχεια προσθέτετε τα λαχανικά, το σέλινο, το θυμάρι και το πιπέρι και βγάζετε μέχρι να μαλακώσει το κοτόπουλο, δηλαδή να ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο.
  • Βγάζετε το κοτόπουλο με τρυπητή κουτάλα μαζί με τα λαχανικά, αφήνετε στην κατσαρόλα μόνο το ζουμί και προσθέτετε το ρύζι και το αλάτι.
  • Αφήνετε να μαλακώσει το ρύζι στη φωτιά για 20' περίπου.
  • Κόβετε λίγη πατάτα και το καρότο σε κομματάκια για να τα χρησιμοποιήσετε, αν θέλετε, στο γαρνίρισμα (αλλιώς τα ρίχνετε όλα στο μπλέντερ).
  • Ρίχνετε στο μπλέντερ τα υπόλοιπα λαχανικά (κρεμμύδια και πατάτες) με λίγο ζουμάκι και τα πολτοποιείτε μέχρι να γίνουν αραιή κρέμα. (Το σέλινο το πετάτε).
  • Προσθέτετε το πολτοποιημένο μείγμα στη σούπα μαζί με όσο ξεψαχνισμένο κοτόπουλο σε κομματάκια επιθυμείτε και ανακατεύετε.
  • Σερβίρετε, προσθέτοντας λεμόνι και γαρνίροντας, αν θέλετε, με τους κύβους λαχανικών που κρατήσατε και πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Αν θέλετε αυγολέμονο, σε μπολ χτυπάτε τα ασπράδια, προσθέτετε τους κρόκους και τέλος το χυμό του λεμονιού, για να γίνει το αυγολέμονο.
  • Ρίχνετε το αυγολέμονο κουταλιά κουταλιά στη σούπα ανακατεύοντας διαρκώς για να μη σας κόψει.