Υλικά για χταπόδι γιουβέτσι με τοματίνια και ελιές

  • 250 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 1 κιλό χταπόδι, κομμένο σε μερίδες
  • 30 γρ. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. πιπεριά κόκκινη, σε μικρά καρέ
  • 10 γρ. πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 5 γρ. σκόρδο, σε φέτες
  • 300 γρ. ντοματίνια, σε χοντρές ροδέλες
  • 600 γρ. νερό
  • 20 γρ. κάπαρη, ξαλμυρισμένη, κομμένη
  • 20 γρ. ελιές καλαμών, σε φιλέτα
  • 10 γρ. άνηθο, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο, αλάτι

Συνταγή για χταπόδι γιουβέτσι με τοματίνια και ελιές

  • Ζεσταίνουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την κόκκινη πιπεριά, αλατίζουμε και το μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά, για 2-3 λεπτά περίπου.
  • Προσθέτουμε την τσίλι πιπεριά, το σκόρδο και μόλις μυρίσει το σκόρδο προσθέτουμε τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε για ακόμα 2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε το χταπόδι, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
  • Αφαιρούμε το χταπόδι από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  • Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς στο μέγιστο και προσθέτουμε το νερό.
  • Μόλις το νερό έρθει σε βρασμό, προσθέτουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο ώστε το φαγητό να σιγοβράζει και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι το κριθαράκι να μαλακώσει, για 15-20 λεπτά περίπου.
  • Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, επαναφέρουμε το χταπόδι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ραντίζουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
  • Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι εάν χρειάζεται και σερβίρουμε.