Υλικά για νηστίσιμη χταποδόπιτα Κεφαλονιάς 

Για το σπιτικό φύλλο
  • 350 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 30 ml ελαιόλαδο, και επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
  • 140 ml νερό
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Νισεστέ, για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση
  • 1200 γρ. χταπόδι
  • 100 γρ. ρύζι, Καρολίνα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 5 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 1 μικρό πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα
  • 1 κ.σ. μαντζουράνα, αποξηραμένη
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 3 κόκκους μπαχάρι
  • 150 γρ. σάλτσα τομάτας
  • 2 κ κ.σ. ξύδι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • Μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
  • Αλάτι

Συνταγή για νηστίσιμη χταποδόπιτα Κεφαλονιάς 

Το σπιτικό φύλλο
  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Η γέμιση
  • Βάζουμε το χταπόδι με το ξύδι και το δαφνόφυλλο σε μια κατσαρόλα, σιγοβράζουμε μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά και να μαλακώσει.
  • Σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε με το ελαιόλαδο, το χταπόδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5’.
  • Προσθέτουμε τη σάλτσα, 250ml νερό, τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, χυμό και ξύσμα, αλάτι και πιπέρι, σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, μαγειρεύουμε για 5' και αποσύρουμε.
  • Αφαιρούμε την κανέλα, τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο και προσθέτουμε τον μάραθο, τη μαντζουράνα.
Η πίτα
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ισόποσα ζυμαράκια, πασπαλίζουμε με νισεστέ και με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα για ένα ταψί 28-30 εκ.
  • Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε τα 3 φύλλα, τα οποία ένα-ένα τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. .
  • Απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με τα 2 υπόλοιπα φύλλα, τα οποία δεν ξεχνάμε να ραντίσουμε με ελαιόλαδο.
  • Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 60' στους 180ο C.