Υλικά για γιαννιώτικη γαλατόπιτα με φύλλο

για την κρέμα
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 1 κ.σ. βούτυρο πρόβειο
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για τα φύλλα
  • 5 φύλλα κρούστας
  • 2 κ.γ. κανέλα σκόνη για το φύλλο
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 100 γρ. λιωμένο βούτυρο πρόβειο
Υλικά για το σερβίρισμα
  • Άχνη ζάχαρη
  • Κανέλα σκόνη

Συνταγή για γιαννιώτικη γαλατόπιτα με φύλλο

  • Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ζεσταθεί, αλλά όχι να βράσει.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το αφήνουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα.
  • Παράλληλα χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια.
  • Κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και το ρίχνουμε στο μείγμα των αυγών σταδιακά, ανακατεύοντας ζωηρά με το σύρμα.
  • Ξαναβάζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να πήξει καλά (περίπου 10 λεπτά) ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά, ανακατεύουμε την μία κουταλιά πρόβειο βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
  • Για να μην πιάσει κρούστα η κρέμα μας, την καλύπτουμε με μία μεμβράνη να εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα στους 180oC.
  • Για να ετοιμάσουμε τα φύλλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι την κανέλα και την ζάχαρη.
  • Βουτυρώνουμε τρία από τα φύλλα και τα απλώνουμε σε μία ταρτιέρα διαμέτρου 28 εκατοστών.
  • Πασπαλίζουμε με το 1/3 της κανελοζάχαρης.
  • Βουτυρώνουμε άλλο ένα φύλλο, το απλώνουμε στην ταρτιέρα και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.
  • Επαναλαμβάνουμε με το τελευταίο φύλλο.
  • Αδειάζουμε την κρέμα στην ταρτιέρα και κλείνουμε τα φύλλα γύρω γύρω.
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά με 1 ώρα και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.