Υλικά για τσουρέκια χωρίς γλουτένη

  • 300 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη
  • 10 γρ. ξηρή μαγιά
  • 175 Ml χλιαρό γάλα (40oC)
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 50 γρ. πρόβειο βούτυρο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1/3 κ.γ. μαχλέπι
  • 1/3 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη

Υλικά για το ψήσιμο
  • 1 αυγό
  • Λίγο νερό
  • 150 γρ. αμύγδαλο φιλέ

Συνταγή για τσουρέκια χωρίς γλουτένη

  • Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρολάκι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει.
  • Κατεβάζουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση, μεταφέρουμε σε ένα μεσαίο μπολ και αφήνουμε να χλιαρίνει (όχι όμως να κρυώσει).
  • Προσθέτουμε τη μαγιά και τη λιώνουμε με ένα πιρούνι.
  • Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 30-45 λεπτά, αφού το έχουμε σκεπάσει με πετσέτες κουζίνας.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια και χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα στο μίξερ με το σύρμα. Μεταφέρουμε σε μπολ.
  • Μόλις φουσκώσει το προζύμι, μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και αρχίζουμε το χτύπημα σε μεσαία ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις μαζί με τα αρωματικά και το αλάτι και ζυμώνουμε 2-3 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και την μαρέγκα και ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, υγρή και αφράτη.
  • Σε αυτό το σημείο δεν ξεκολλάει από τον κάδο ή τα χέρια.
  • Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια σχετικά μεγάλη λεκάνη, σκεπάζουμε καλά με πετσέτες κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού να φουσκώσει για περίπου 1 1/2 ώρα ή μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της.
  • Αλευρώνουμε ελαφρώς μια επιφάνεια εργασίας και μεταφέρουμε το 1/3 της ζύμης.
  • Ζυμώνουμε και ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα.
  • Πλάθουμε σε σχήματα της προτίμησής μας. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  • Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα τσουρέκια.
  • Αφήνουμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού για περίπου 40 λεπτά ώστε να φουσκώσουν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC.
  • Χτυπάμε το αυγό με 2-3 κ.σ. νερό και αλείφουμε με προσοχή τα τσουρέκια για να μην τα τρυπήσουμε με το πινέλο και ξαναφουσκώσουν.
  • Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο και ψήνουμε για 15-18 λεπτά.
  • Μόλις ψηθούν τα μεταφέρουμε σε μία σχάρα του φούρνου και τα αφήνουμε να κρυώσουν για περίπου 30 λεπτά.