Yλικά για εύκολο τσουρέκι

  • 500 γρ αλεύρι
  • 30 γρ μαγιά φρέσκια ή 1 ξερή μαγια
  • 200 γρ γάλα χλιαρό
  • 2 αυγά
  • 100 γρ ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική, 150 αν τα θέλουμε γλυκά!
  • 60 γρ βούτυρο βιτάμ σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ.γλ κακουλέ
  • 1 κ.σ μαχλεπί
  • Ξύσμα πορτοκαλιού ή μαστίχα λικέρ 1 σφηνάκι
  • 1 πρέζα αλάτι

Συνταγή για εύκολο τσουρέκι

  • Σε ένα μεγάλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη σπάμε με τα χέρια, τη ζάχαρη, το ζεστό γάλα, τα αυγά και τα μυρωδικά με το αλάτι.
  • Τα ζυμώνουμε με το μίξερ για 4-5 λεπτά προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, χτυπάμε να ενωθούν λίγο ακόμη, περίπου 2 λεπτά.
  • Πασπαλίζουμε ελάχιστο αλεύρι, σκεπάζουμε το μπόλ με μεμβράνη και μία πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη 1 ώρα, να διπλασιαστεί.
  • Πασπαλίζουμε στον πάγκο της κουζίνας λίγο αλεύρι, πατάμε τη ζύμη και την κόβουμε σε 6 κομμάτια 3 για κάθε τσουρέκι, διπλώνουμε τα κομμάτια της ζύμης, πλάθουμε κορδόνια για να κάνουμε τις πλεξούδες.
  • Βάζουμε τα τσουρέκια σε ταψί με λαδόκολλα, τα σκεπάζουμε με πετσέτες κουζίνας να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα ή στους 175 στις αντιστάσεις.
  • Περνάμε με λίγο νερό και ένα κρόκο αυγού με το πινέλο, ή για να γυαλίσουν τα περνάμε μόνο με ασπράδι αυγού χτυπημένο, αυτά είναι γούστα, ότι αρέσει στον καθένα, πασπαλίζουμε αμύγδαλα φιλέ.
  • Τα ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, για 25 -30 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος, ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα, δεν τα παραψήνουμε, θα μας στεγνώσουν.
  • Αφού κρυώσουν τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να τα διατηρήσουμε μαλακά.