Νηστίσιμη σπανακόπιτα για τη Μεγάλη Δευτέρα
Με σπανάκι και πράσα
Η νηστίσιμη σπανακόπιτα είναι μια πίτα που σίγουρα είχατε καιρό να απολαύσετε
    Υλικά για νηστίσιμη σπανακόπιτα
- 1 συσκευασία χωριάτικο φύλλο
 - 1.5 κιλό σπανάκι
 - 2 κρεμμύδια
 - 2-3 πράσα (το λευκό κομμάτι)
 - 3 φρ. κρεμμυδάκια
 - 300 γρ.ελαιόλαδο
 - ελαιόλαδο για το άπλωμα
 - ⅓ κ.γ πιπέρι
 - 1 ½ κ.γ αλάτι
 
Συνταγή για νηστίσιμη σπανακόπιτα
- Αφήνουμε το φύλλο να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
 - Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
 - Ξεκινώντας από κρύο μάτι, ζεματάμε το σπανάκι σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα, για να φύγουν τα υγρά, χωρίς καθόλου πρόσθετο νερό ή λάδι, σε μετρια φωτια για περίπου 10’
 - Αποσύρουμε απο την φωτιά και βάζουμε το σπανάκι σε σουρωτήρι να στραγγίξει.
 - Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
 - Ζεσταίνουμε στην ίδια κατσαρόλα 1 κούπα λάδι και τσιγαρίζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το κρεμμύδι, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
 - Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά και χρυσαφίσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε το στραγγισμένο σπανάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
 - Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και δοκιμάζουμε τη γέμιση
 - Μεταφέρουμε την γέμιση σε ένα μπολ και την αφήνουμε να κρυώσει για 30 – 40 λεπτά.
 - Σε ταψί 40Χ30 απλώνουμε μια καλή στρώση λάδι με το πινελάκι, ώστε να πάει παντού και στα τοιχώματα.
 - Απλώνουμε 4 φύλλα με κάλο λάδωμα ανάμεσα τους, ελαφρώς τσαλακωμένα.
 - Απλώνουμε καλά τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού, και προσέχουμε να έχει όσο λιγότερο ζουμί γίνεται.
 - Σκεπάζουμε με ακόμα 4 φύλλα καλά λαδωμένα χωρίς να τα ακουμπάμε με το πινέλο, μόνο τα ραντίζουμε ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους και να γίνουν τραγανά.
 - Κόβουμε τα περισσεύματα από τα πάνω φύλλα και γυρίζουμε τα περισσεύματα των κάτω φύλλων ώστε να σκεπάσουν τα πάνω φύλλα.
 - Χαράσσουμε την νηστίσιμη σπανακόπιτα σε κομμάτια.
 - Ψήνουμε στους 180°C, στον αέρα για 40-60’ μέχρι να πάρει καλό χρώμα το φύλλο ανάλογα με τον φούρνο σε μεσαία προς ψηλή θέση.
 
            
 En