Μαγειρίτσα με μαρούλι: Η αρχόντισσα του Μ.Σαββάτου
Μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Η κλασική συνταγή για μαγειρίτσα με όλα τα μυστικά
    Υλικά για μαγειρίτσα με μαρούλι
Για τη μαγειρίτσα- 1 συκωταριά από μικρό αρνί
 - 1 αντεριά από μικρό αρνί
 - 1/4 φλ. ελαιόλαδο
 - 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
 - 10 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
 - 2 μαρούλια χοντροκομμένα
 - 1 ματσ. μικρό άνηθο ψιλοκομμένο
 - 2 φλ. ζωμό κρέατος (ή νερό)
 - 1/3 φλ. ρύζι γλασέ (προαιρετικά)
 
- 2 αυγά
 - 2 μέτρια λεμόνια (χυμό)
 - Αλάτι
 - Πιπέρι
 - Λίγος ψιλοκομμένος άνηθος
 
Συνταγή για μαγειρίτσα με μαρούλι
- Πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε καλά τα έντερα και τη συκωταριά.
 - Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄. Πετάμε το νερό.
 - Στραγγίζουμε τη συκωταριά για τη μαγειρίτσα και την αφήνουμε να κρυώσει.
 - Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.
 - Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τα λευκά μέρη από τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
 - Κρατάμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών για αργότερα.
 - Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και τα ψιλοκομμένα εντεράκια.
 - Τα σοτάρουμε για 10′ ανακατεύοντας τακτικά.
 - Προσθέτουμε το βραστό νερό ή ζωμό κρέατος μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά.
 - Μπορούμε στο μαγείρεμα για τη μαγειρίτσα να χρησιμοποιήσουμε ζωμό από βραστό κρέας, ζωμό εμπορίου ή νερό.
 - Σιγοβράζουμε τo φαγητό μας σκεπασμένο για 15-20′ για να μαλακώσουν τα υλικά.
 - Δένουμε με σπάγκο κουζίνας τα χοντρά κοτσάνια άνηθου σε δεματάκι και τα βάζουμε μέσα.
 - Προσθέτουμε το χοντροκομμμένο μαρούλι και το ελάχιστο ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα ή γλασέ).
 - Ρίχνουμε και τα ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα κρεμμυδιών που κρατήσαμε στην αρχή.
 - Βάζουμε αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα γύρω στα 15 ‘ μέχρι να σκάσει το ρύζι.
 - Μετά από 15′ προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο και ελέγχουμε το αλάτι, το πιπέρι και τα υγρά του φαγητού.
 - Προσθέτετε ζωμό ή λίγο ζεστό νερό, κατά βούληση, αν θέλετε πιο αραιή σούπα.
 
- Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
 - Σε ένα μπολ χτυπάμε τα ασπράδια με σύρμα να γίνουν απαλή μαρέγκα.
 - Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους και χτυπάμε να γίνει παχύ αυγολέμονο κρέμα.
 - Ρίχνουμε λίγο λίγο το χυμό λεμονιού χτυπώντας με το σύρμα το αυγολέμονο.
 - Προσθέτουμε λίγο ψιλοκομμένο άνηθο. Δείτε εδώ όλα τα μυστικά μου για τέλειο αυγολέμονο.
 - Σβήνουμε τη μαγειρίτσα για να κοπεί ο βρασμός. Αφαιρούμε το δεματάκι με τα κοτσάνια άνηθου από το φαγητό.
 - Παίρνουμε δύο κουτάλες ζωμό από το φαγητό και σταδιακά πάντα ανακατεύοντας με το σύρμα, αραιώνουμε το αυγολέμονο.
 - Ρίχνουμε το αυγολέμονο στη μαγειρίτσα και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χέρια, ώστε να πάει παντού.
 - Κάνουμε ένα απαλό ανακάτεμα στην μαγειρίτσα με την κουτάλα.
 - Ανάβουμε ξανά την εστία στο πιο χαμηλό και αφήνουμε τη μαγειρίτσα για 1΄ χωρίς όμως να πάρει βράση και χωρίς να κοχλάσει το φαγητό.
 - Ίσα που να αρχίσει να αχνίζει από τη θερμοκρασία.
 - Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σταθεί σκεπασμένη για 10′.
 - Σερβίρουμε τη μαγειρίτσα φρικασέ με έξτρα άνηθο αν το επιθυμούμε και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
 - Τυχόν αφρός που σχηματίζεται από το αυγολέμονο στην επιφάνεια της μαγειρίτσας, χάνεται σε λίγα λεπτά.
 - Αν θέλετε να τη ξανά ζεστάνετε αργότερα, τότε προσθέστε στο αυγολέμονο εξ αρχής, ένα κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ.
 - Αυτό θα βοηθήσει να μην κόψει το κλασικό αυγολέμονο όταν ξαναζεστάνετε το φαγητό μετά από αρκετές ώρες.
 
            
 En