Ντολμαδάκια με ξινομυζήθρα: Ένα υπέροχο ορεκτικό για το πασχαλινό τραπέζι
Νόστιμη συνταγή
Μια συνταγή για ντολμαδάκια με ξινομυζήθρα που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας
    Υλικά για ντολμαδάκια με ξινομυζήθρα
- 250 γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα ή 450 γρ. από βάζο
 - 1 ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
 - 1 φλούδα ακέρωτου λεμονιού
 - 50 ml χυμός λεμονιού
 - 150 ml ελαιόλαδο
 - αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
 
- το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 3 - 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
 - 500 γρ. ξινομυζήθρα
 - 300 γρ. γραβιέρα, προτιμότερο πικάντικη, τριμμένη
 - 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα ακέρωτου λεμονιού
 - 40 ml ελαιόλαδο
 - αλάτι, πιπέρι
 
Συνταγή για ντολμαδάκια με ξινομυζήθρα
- Για τα ντολμαδάκια γεμιστά με ξινομυζήθρα ξεκινάμε και αν τα αμπελόφυλλα είναι κονσέρβας, τα ξεπλένουμε καλά.
 - Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.
 - Ρίχνουμε 500 ml ζεστό νερό, τη φλούδα και το χυμό λεμονιού, τα αμπελόφυλλα και αλατοπίπερο.
 - Μόλις το υγρό κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 25 - 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα αμπελόφυλλα, αλλά να μη λιώσουν.
 - Στραγγίζουμε τα αμπελόφυλλα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
 - Σουρώνουμε το ζουμί, το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα, ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το λεμόνι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς.
 - Σβήνουμε τη φωτιά, αλλά αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, ώστε να παραμείνει ζεστό το ζουμί.
 
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια για 3 - 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
 - Αποσύρουμε, αδειάζουμε σε βαθύ μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν
 - Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
 
Ντολμαδάκια
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C.
 - Διαλέγουμε τα μεγάλα και πιο σκληρά αμπελόφυλλα και τα στρώνουμε σε ένα μεγάλο ταψί (που ιδανικά να χωράει τα ντολμαδάκια σε μία στρώση).
 - Κρατάμε μερικά φύλλα για να σκεπάσουμε τα ντολμαδάκια.
 - Απλώνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο πάνω σε λεία επιφάνεια και βάζουμε στο κέντρο κάθε φύλλου 1 - 2 κουτ. γλυκού γέμιση, ανάλογα με το μέγεθος, κλείνουμε τις άκρες σαν φάκελο και τυλίγουμε σε ρολάκι.
 - Τα βάζουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, κολλητά, και από πάνω σκεπάζουμε με αμπελόφυλλα (αν δεν μας φτάσουν, βάζουμε και μαρουλόφυλλα).
 - Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια με το ζεστό ζουμί της κατσαρόλας και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά, ίσα να ζεσταθούν και να λιώσουν ελαφρώς τα τυριά.
 
            
 En