Υλικά για κοτόπουλο με χυλοπίτες στον φούρνο

  • 500 γρ. Χυλοπίτες 
  • 1 μέτριο κοτόπουλο τεμαχισμένο σε 6-8 κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • 1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 150 ml λευκό κρασί
  • 600 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • ½ κ.σ. ζάχαρη
  • ¼ κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. τριμμένο μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 λίτρα νερό
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συνταγή για κοτόπουλο με χυλοπίτες στον φούρνο

  • Στεγνώνουμε καλά το κοτόπουλο.
  • Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε 6 κ.σ. ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για 6-7 λεπτά, να πάρει χρώμα κι απ’ τις δύο πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το σοτάρουμε για 3-4 λεπτά να μαλακώσει.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.
  • Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μπαχάρι και το φύλλο δάφνης.
  • Όταν πάρει βράση προσθέτουμε το νερό, επιπλέον αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 25 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε προσεκτικά (γιατί θα είναι καυτό) το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος.
  • Προσθέτουμε τις Χυλοπίτες, τις ανακατεύουμε να καλυφθούν από τη σάλτσα και ραντίζουμε το φαγητό με 2-3 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν οι χυλοπίτες και να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά αλλά να παραμείνει το φαγητό ζουμερό.
  • Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 15 λεπτά και σερβίρουμε.