Υλικά για λαζάνια με σπανάκι και γραβιέρα

  • 18 λαζάνια σε φύλλο (περίπου 350 γρ.)

Για τη μπεσαμέλ
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 125 γρ. βούτυρο ή 100 ml ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα, ζεστό
  • 2 κρόκοι αυγών
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Για τη γέμιση
  • 700 γρ. τρυφερά φύλλα σπανακιού, χοντροκομμένα
  • 1 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, πολτοποιημένα στον πολυκόφτη
  • 800 γρ. ρικότα, θρυμματισμένη
  • 50 γρ. κουκουνάρια (καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για περίπου 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία)
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Συνταγή για λαζάνια με σπανάκι και γραβιέρα


Μπεσαμέλ
  • Σε μια μεσαία κατσαρόλα, ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο (μέχρι να λιώσει) ή το ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε βροχηδόν το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με έναν αυγοδάρτη. Καβουρδίζουμε το αλεύρι για αρκετή ώρα.
  • Στην αρχή σφίγγει, αλλά έπειτα από λίγο γίνεται μια ωραία κρέμα.
  • Συνεχίζουμε μέχρι να αποκτήσει μπεζ απόχρωση και να μυρίσει ψημένο (όχι καμένο). Με το έντονο καβούρδισμα του αλευριού, η μπεσαμέλ δεν θα μυρίζει «αλευρίλα».
  • Προσθέτουμε το ζεστό γάλα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε γρήγορα και έντονα με τον αυγοδάρτη.
  • Επαναφέρουμε στη φωτιά αν είναι πολύ υδαρής η μπεσαμέλ και ανακατεύουμε διαρκώς μέχρι να δέσει.
  • Αποσύρουμε (αν είναι στη φωτιά), προσθέτουμε το τυρί, τους 2 κρόκους και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά.

Γέμιση
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σπανάκι για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς και να μειωθεί ο όγκος του.
  • Ρίχνουμε την ντομάτα και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
  • Τα αδειάζουμε σε μπολ και προσθέτουμε τη ρικότα, τον άνηθο και τα κουκουνάρια και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  • Απλώνουμε στο ταψί 1 κουτάλα της σούπας από την μπεσαμέλ, ώστε να καλύψει όλο τον πυθμένα.
  • Στρώνουμε 6 από τα λαζάνια, έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια, και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τη μισή ποσότητα από τη γέμιση.
  • Στρώνουμε άλλα 6 λαζάνια, καλύπτουμε με την υπόλοιπη γέμιση και καλύπτουμε την επιφάνεια με τα τελευταία 6 λαζάνια.
  • Απλώνουμε ομοιόμορφα την υπόλοιπη μπεσαμέλ, σκορπίζουμε την γραβιέρα και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα ζυμαρικά και να ροδίσει η μπεσαμέλ.