Λαχταριστή συνταγή για μελιτίνια Σαντορίνης
Νησιώτικη συνταγή
Το υπέροχο τυρογλυκό της κυκλαδίτικης ζαχαροπλαστικής
Υλικά για μελιτίνια Σαντορίνης
Για τη ζύμη- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- περίπου 400 ml νερό χλιαρό
- 1 κιλό φρέσκια μυζήθρα, ανάλατη
- 1 κιλό ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 αυγό
- 4 κρόκοι αυγών
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 6 καψάκια βανιλίνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κρυσταλλάκια μαστίχας, κοπανισμένα στο γουδί με ελάχιστη από τη ζάχαρη
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Συνταγή για μελιτίνια Σαντορίνης
Ζύμη- Για να ετοιμάσουμε τα μελιτίνια Σαντορίνης σε μια λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το ελαιόλαδο, μέχρι το λάδι να απορροφηθεί.
- Προσθέτουμε το μισό χλιαρό νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη τραχιά.
- Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας όσο από το υπόλοιπο χλιαρό νερό χρειάζεται, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
- Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ λιώνουμε το τυρί με το πρες πουρέ ή το περνάμε από τον τρίφτη.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό, τους κρόκους, το μπέικιν πάουντερ, τις βανιλίνες, το αλεύρι και τη μαστίχα.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να φτιάξουμε ένα τελείως ομοιογενές και μαλακό μείγμα.
- Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4-5 κομμάτια.
- Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι με τον πλάστη σε πολύ λεπτό φύλλο, με πάχος 2-3 χιλιοστά το πολύ.
- Εναλλακτικά το ανοίγουμε στο μηχάνημα για ζυμαρικά, επιλέγοντας την πιο λεπτή ρύθμιση.
- Με στρογγυλό κουπάτ (ή με το στόμιο ενός ποτηριού) με διάμετρο 10 εκ. κόβουμε δισκάκια.
- Βάζουμε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση στο κέντρο και γύρω της ανασηκώνουμε το φύλλο.
- Τσιμπάμε τις άκρες του με τα δάχτυλά μας σε πολλά πυκνά διαστήματα ίσα μεταξύ τους, για να φτιάξουμε ένα «καλαθάκι».
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης.
- Ανοίγουμε τα περισσεύματα από τα κοψίματα σε εξίσου λεπτό φύλλο και κόβουμε κι άλλα δισκάκια.
- Συνολικά βγαίνουν περίπου 60 κομμάτια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος 1-2 μεγάλα ταψιά και αραδιάζουμε εκεί τα μελιτίνια.
- Τα ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά η γέμιση και να ξανθύνει το φύλλο.