Μουσταλευριά: Συνταγή για το πιο ωραίο γλυκό του φθινοπώρου
Το φθινόπωρο ήρθε
Πώς θα φτιάξετε βήμα βήμα την αγαπημένη μουσταλευριά
Υλικά μουσταλευριά
- 6 κούπες έτοιμος, «κομμένος» μούστος (προτιμάμε από μαύρα σταφύλια)
- 1 κούπα αλεύρι ή κορν φλάουρ ή σιμιγδάλι ψιλό
- 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
- 1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
- λίγη κανέλα και ελαφρώς καβουρδισμένο σουσάμι για το σερβίρισμα
Συνταγή για μουσταλευριά
- Για να φτιάξουμε μουσταλευριά, ξεκινάμε βάζοντας σε μια κατσαρόλα τις 5 κούπες μούστο και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
- Στην έκτη κούπα του μούστου διαλύουμε το αλεύρι ή το κορν φλάουρ ή το σιμιγδάλι και αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε διαρκώς για να μη σβολιάσει η μουσταλευριά, μέχρι να πάρει μία βράση.
- Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
- Πρέπει ίσα να ανακινείται ελαφρά η επιφάνειά της και όχι να κοχλάζει έντονα.
- Κατόπιν ρίχνουμε τη μισή κούπα καρύδια και την αρμπαρόριζα και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε έως ότου η μουσταλευριά δέσει και γίνει πυκνόρρευστη.
- Σερβίρουμε σε βρεγμένα ρηχά πιάτα.
- Όσο είναι ζεστή, την πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι και τα υπόλοιπα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου.
- Διατηρείται 2-3 μέρες εκτός ψυγείου, σε δροσερό σημείο, σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.
- Αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε περισσότερο, θα τη βάλουμε στο ψυγείο.