Υλικά μουσταλευριά

  • 6 κούπες έτοιμος, «κομμένος» μούστος (προτιμάμε από μαύρα σταφύλια)
  • 1 κούπα αλεύρι ή κορν φλάουρ ή σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κλαδάκι αρμπαρόριζα
  • 1 κούπα χοντροκομμένα καρύδια
  • λίγη κανέλα και ελαφρώς καβουρδισμένο σουσάμι για το σερβίρισμα

Συνταγή για μουσταλευριά

  • Για να φτιάξουμε μουσταλευριά, ξεκινάμε βάζοντας σε μια κατσαρόλα τις 5 κούπες μούστο και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  • Στην έκτη κούπα του μούστου διαλύουμε το αλεύρι ή το κορν φλάουρ ή το σιμιγδάλι και αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Ανακατεύουμε διαρκώς για να μη σβολιάσει η μουσταλευριά, μέχρι να πάρει μία βράση.
  • Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.
  • Πρέπει ίσα να ανακινείται ελαφρά η επιφάνειά της και όχι να κοχλάζει έντονα.
  • Κατόπιν ρίχνουμε τη μισή κούπα καρύδια και την αρμπαρόριζα και συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε έως ότου η μουσταλευριά δέσει και γίνει πυκνόρρευστη.
  • Σερβίρουμε σε βρεγμένα ρηχά πιάτα.
  • Όσο είναι ζεστή, την πασπαλίζουμε με κανέλα, σουσάμι και τα υπόλοιπα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου.
  • Διατηρείται 2-3 μέρες εκτός ψυγείου, σε δροσερό σημείο, σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο.
  • Αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε περισσότερο, θα τη βάλουμε στο ψυγείο.